Съюз на пенсионерите 2004
Начало Начало    Контакти Контакти

Воден свят във Виетнам

Виетнам

В залива Халонг в северната част на Виетнам се намира архипелаг от 360 малки островчета. На най-големия остров – Кат Ба, живеят 13 хиляди човека. Още 4 хиляди живеят около него – в къщички и съдове направо във водата. Туземците се изхранват чрез риболов и западни туристи.

Собствено, до 1997 година това е била най-бедната община на рибари, обаче с навлизането на западни инвеститори във Виетнам някому е дошло на ум да развива тук туризъм. Оказало се, че малкият залив, неговите стотици малки островчета и туземците, живеещи по стандартите,  близки от известния филм „Воден свят”, привличат западните пътешественици.

Виетнам

Особено живописно околностите на остров Кат Ба изглеждат вечер:

Виетнам

Ако се погледне отблизо, то самият бит на виетнамците не предизвиква особен интерес, макар скалите и морето да компенсират това:

Виетнам

Виетнам

Виетнам

В островната столица – градчето Кат Ба, независимо от недостига на зема. Като гъби след дъжд израстват хотели за чужденците:

Виетнам

Ще припомним, че социалистически Виетнам през последните две десетилетия направи много чрез трансформирането си в пълноценна държава от Втория свят. През 2000-2010 години БВП нарасна 3,3 пъти, през 2009 година Виетнам прекрачи чертата на средноразвитите държави (годишният доход на човек от населението е 1000 долара), а по обема на корабостроенето влезе в петорката на световните лидери. Разбира се,  в страната съществуват още маса нерешени проблеми, Обаче Комунистическата партия на Виетнам твърдо държи курса на построяването в страната на социализъм – и не е важно, че в този социализъм няма да има кооперативи, а частната собственост и чуждестранните инвеститори ще присъстват напълно.

Източник: http://ttolk.ru/?p=9600

 

Страницата е създадена :