Удивителни вещи от дърво

 

 

Дървото е може би най-достъпният и лесно преработваем материал и незаменим за производството на много изделия и детайли. То дава големи възможности за реализирането на художествените  намерения на автора.

Предлагаме  ви да разгледате примери за неща, направени от дърво:

 

Тези невероятни неща са направени от семейна двойка. Талантливата Дениз, като професионален художник, измисля бъдещите изображения. Тя е преподавател по изобразително изкуство. А мъжът й, Джордж - самоук. В продължение на години той наблюдава работата на жена си, и от нея той получава огромно практическо образование.

 

 

За материал за скулптурите, двойката е избрала дървото. Те са предпочели естествената му гъвкавост и безкрайните нюанси на природни цветове, тъй като  в създаването на своите скулптури те не използват бои, а прилагат само маслена боя и лак за щателно полиране на завършените работи.

 

В процеса на създаване на творбите Джордж изрязва първичното изображение, очертанията на бъдещия шедьовър, а съпругата изглажда до съвършенство, украсява и допълва картината.

 

При обработката на дървесината трябва да се отчитат нейните най-важни свойства. За направата на художествени произведения се използва суха дървесина. Влажността на свежо отсеченото дърво е 50-80%, на изсъхналото на въздуха (3-6 месеца сушене под навес) - 15-20% и стайно-изсушено (3-6 месеца сушене в стая) - 8-12%. Влажността на използваната дървесина, не трябва да надвишава 20%. При неравномерно сушене се получава напукване и деформиране.

 

Твърдост на дървесината зависи от породата, влажността, и направлението на рязане. Най голяма е твърдостта при челно рязане, най-малка - при радиално (с изключение на брезата). При влажност 15 твърдостта на дървесината е 1,5-2 пъти по-висока от тази при 30% влага.

 

Висока твърдост имат такива породи, като дъб, бук, габър, явор, орех, круша, ясен, бреза и др. Меките видове са бор, смърч, ела, топола, липа, трепетлика, елша.

 

Цветът на дървесината зависи от климатичните условия на растеж. Видовете от умерения пояс (бор, смърч, бреза, трепетлика) са оцветени сравнително бледо в сравнение с израсналите в по-топлите райони видове (дъб, орех, акация и др.)

 

Интензитетът на окраската се увеличава с възрастта на дървото. Промяна в цвета се появява в резултат на поражение на дървесината от гъбички, както и при продължително съхраняване или преработка.

 

Блясъкът на дървесината зависи от отражателните характеристики на повърхността. Чистото разрязване по направление на влакната отразява светлината по-добре, отколкото при прерязване на влакната, които дават по-дифузно отражение.

 

Степента на блясък зависи от породата, наличието на сърцевидни лъчи. Дървесините дъб, бук, бреза, топола, липа, круша имат полуматов блясък; кленът - копринен; брезата - муаров.

 

Блясъкът, като и цветът зависят от "характера на осветлението“. С промяната на посоката или месторазположението на зрителя матираните повърхности могат да станат блестящи, светлите - тъмни. Това свойство на дървесината е важно при създаването на сюжетни композиции, набори тип паркет, особено на портрети.

 

Текстурата на дървесината се образува вследствие прерязване на анатомичните елементи. Колкото е по-сложна структурата на дървото, толкова по-богата е текстурата. Иглолистните имат проста структура и еднообразна текстура , което е обусловено от различното оцветяване на ранните  и по-късните слоеве.

 

В широколистна дървесина структурата е по-сложна и с по-богата текстура. В много отношения тя зависи от посоката на разреза (радиално, тангенциално, допирателно-челно).

 

Характерът на текстурата се определя и от това в каква част от дървото е произведен разреза – от дънера, стеблото, от клон на дървото, от разклонението на големи възли, и така нататък.

 

Породата на дървесината се избира в зависимост от вида на продукта или неговите компоненти и от методите за художествената му обработка. Или обратното, в зависимост от използваната дървесина се определи формата на художествената обработка.

 

Източник