Начало Начало    Контакти Контакти
 

У Л М  2018

                                  Йордан Казаков 

 

Улм 2018 1

 

        За  единадесети път през всеки две години в град Улм Германия се провежда международен празничен дунавски фестивал. Неговата основна мисия е да популяризира разнообразието на култура, музика, танци, както и разнообразието на стилове на живот,  воден от народите по река Дунав. Във фестивала взеха участие представители от 22 европейски страни, включително всички от поречието на Дунава

 

Улм 2018 7

 

        За трети път във фестивала взеха участие 23 представители от Русе и региона: от Русенския университет, Съюза на пенсионерите 2004, училището  с изучаване на немски език, училището по туризъм. В групата  по покана на организаторите, като специален гост бе и

 кметът на Община Сливо поле г-н Валентин Атанасов.

      Поканата му бе отправена в признание на съдействието му за реализиране на съвместните международни проекти, в които участва Общинската организация на Съюза на пенсионерите.

        Наситената програма започна непосредствено след пристигането на групата. В големия социален дом предназначен за организиране на прояви  и срещи на различни социални групи и организации бе подредена изложба на участниците в проектите на „ДАНЕТ” (Дунавска работна мрежа).

 

улм 2018 3

 

      На изложбени маси и подвижни стени бяха показани изделия и информационни материали свързани с реализирането на последните проекти:  „Хлябът свързва – подай ръка за приятелство по целия Дунав” и „Да отворим врати на дунавските страни за всички”. Дружески прегръдки и целувки със стари приятели от предишни проекти.

        На другия ден международна конференция на тема  „Нематериалното културно наследство на страните от Дунавския регион – национален актив или принос към Европейската идентичност”. Тя бе открита от Кармен Щаделхофер – президент на „ДАНЕТ”. Поздравления от държавния секретар на провинция Баден Вюртемберг г-жа Шопер, кмета на Улм г-н Мартин Бендер, ректора на университета в Улм г-н Вебер, представителя на Фондация Баден Вюртемберт г-н Андреас Вебер.

 

Улм 2018 2

      Лекции по темата изнесоха професори и изтъкнати специалисти от  университетите от Виена, Фрайбург, Мюнхен, Софийския университет, Директорът на Музея на хляба.

      Следобедната сесия на конференцията продължи с представяне участието и дейността на групите при реализация на проектите. След края бяха  организирани семинари (workshops) по групи  по темите: Обучение на възрастни за улесняване на комуникацията между тях, Национални традиции и културно наследство, Дунавът, който искаме, Хлябът ни свързва, Основни фази на общуване на езиците на дунавските страни.

 

Улм 201804

 

        По време на конференцията държавният секретар на правителството на Баден Вюртенберг г-жа Тереза Шопер, кметът и зам.кметът на Улм и представителят на фондация Баден Вюртемберг  (която финансира нашите проекти) дадоха обяд на г-н Валентин Атанасов-кмет на община Сливо поле, г-н Йордан Казаков-председател на Областния съвет на „Съюз на пенсионерите 2004” Русе и  доцент Емилия Великова-координатор на проектите. По време на обяда бяха обсъдени възможности за разширяване на сътрудничеството и насърчаване и съдействие за работа по нови проекти. Г-н Атанасов направи подаръци на домакините. Срещата премина в дружеска и съдържателна атмосфера.

        Вечерта. Отново в „къщата” за срещи. Срещи със стари и нови приятели. Всяка от групите представи свои предимно фолклорни програми. Група от Силистра представи народен обичай свързан с прибирането на реколтата посветен на проекта  „Хлябът свързва”. Интересни фолклорни прояви имаха молдовани, румънци, унгарци.

Изви се и най-дългото българско хоро.

 

Улм 2018 8

 

        На другия ден на колела из областта по групи. Месене и печене на местни и национални печива. А вечерта на „фестивалния” бряг на река Дунав. На двата бряга на поставени за празника сцени се редуват най-различни изпълнители на програми от европейски дунавски и не дунавски страни. В една от църквите концертна меса на ученически хорове (вероятно повече от двеста участници от България, Австрия, Германия ,Сърбия) с голям симфоничен оркестър. А по тъмно величествена празнична заря.

 

Улм 2018 9

 

         В неделя вълнуваща закуска на моста който свързва Бавария с Баден Вюртемберг. От ранна утрин се подреждат много десетки маси и чадъри. По-късно всички участници в празника започват подреждане на масите със своята „продукция” и информационни материали. Леко спречкване с организаторите за поне още една маса за българската група - най-богатата и пълна маса на моста. Голямото разнообразие от печива и деликатеси предизвикват интереса на посетителите на закуската, които са дошли от Улм и околностите. С приповдигнато настроение българите живеещи и учещи в Улм са известени и заедно с гостите от Русе и Силистра извиват кръшно хоро. Създали са си и дружество за българо -немско  приятелство. За няколко часа хилядите посетители опразват масите на моста.

 

Улм 2018 12

 

        Тържествената закуска открива Кармен Щаделхофер. Кметовете на Улм и Нови Улм поздравяват посетители и участници в закуската. Деца от Молдова, Румъния, България поднасят ритуален хляб на  официалните гости…

        Багажа, гарата, летище Мюнхен, летище Букурещ, Русе.

Пълни с впечатления, готови за споделяне и работа по нови проекти. След две години пак. И все повече. С готовност да посрещнем нашите домакини, както и досега. С много любов и уважение.

 

Русе 26 юли 2018 годи.              

 

Улм 201 5

 

г- жа Тереза Шопер

 

улм 2018 6

 

доц. Емилия Великова

 

улм201810

 

българските богати маси

Улм 2018 11

изложението

Улм 2018 13

 

Улм 2018 14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Страницата е създадена :