Как са устроени супермаркетите: хитрини, заставящи ви да купувате

Всички вие вероятно сте чували израза "хитър маркентигов ход". Но какво означава това по отношение на супермаркетите и другите големи магазини, в които ние ходим практически почти всеки ден? Супермаркетите и веригите магазини наистина са се научили да контролират разума на своите потребители. Как? Сега можете да научите ...

Заставят да асоциирате червения цвят с отстъпки.

Често на супермаркетите още отвън висят реклами, където можете да видите в избран цвят отстъпките. В съзнанието ни червеният ценник отдавна се асоциира с намалени цени. Въпреки това  струва си да бъдем внимателни - не винаги такива цветни ценници означават изгодни покупки: цената може да е намалена незначително или понякога дори да е останала непроменена. Но потребителят е предразположен да купува стоки с такива етикети, поради вече съществуващите асоциации.

Те правят количките твърде големи.

Търговските колички са били изобретени през 1938 г. през последните 40 години площта на обикновената  количка се е удвоила. И почти винаги те са много по-големи, от "потребителската кошница" на средно-статистическо семейство. Ако ние бутаме полупразна количка, то чисто на подсъзнателно ниво у нас възниква  желанието да я напълним. В резултат купувате повече храна, отколкото ви е необходима. Ето защо, ако вие не искате дълго време да тичате из магазина, то по-добре вземете кошница. Така ще убиете два заека: ще спестите пари, а пазарската ви чанти ще бъде по-лека.

Плодовете и зеленчуците са обикновено на входа на магазина.

Учените са изследвали силата на волята на купувача. Оказало  се, че  е достатъчно да дадеш на човека възможност първо да направи това, което, според него, "е добро", след което той започва активно да излиза извън рамките на собствените си граници. Ето защо собствениците на супермаркети, подреждат полезните плодове и зеленчуци точно на входа: колкото повече пари купувачът изхарчи за полезни продукти, толкова повече нездравословни храни като бира и чипс ще закупи  .

Те крият млечните продукти в дълбочината на магазина.

Специалистите по продажби използват много трикове, за да ни заставят да купуваме повече. Години на изследвания са изработили много трикове, които се използват навсякъде, и за които ние дори не предполагаме. За да илюстрираме по-ясно, нека да помислим защо млякото - продукт е с най-голямо търсене, винаги се намира в другия край на супермаркета? И това не е, че там има хладилници, а това, че докато търсите  млякото ще минете покрай другите продукти.

Те създават илюзията, че техните плодове и зеленчуци са свежи.

В повечето супермаркети зеленчуците и плодовете  в отдела за плодове са почистени и полирани до блясък. Освен това, те често се поръсват с вода, въпреки факта, че така ще изгниват по-бързо. Защо? Да, защото хората обичат всичко да е прясно, а в мозъка това  се свързва с лъскава, влажна повърхност. Освен това в супермаркетите се използват някои вещества, за поддържане на апетитен външен вид и цвят на пресните плодове и зеленчуци. В действителност, "Фреш" плодовете и зеленчуците, които купувате в супермаркета, биха могли месец преди това да се са намирали на склад, след което ще престоят поне да дни в твоя хладилник, преди да бъдат изядени.

Те се опитват да ви привлекат с цветове.

Още щом влезете в супермаркета, сетивата ви се наслаждават на аромата на цветята и колоритните плодове. Това автоматично предизвиква отделянето на хормона на удоволствието, "допамин", а вие сте в приятно очакване на пазаруването. От тук до покупката има не  една ,а половин стъпка. Съвет. Миришете и се наслаждавайте, но не забравяйте, че наистина трябва да купувате. Извадете на бял свят вашия списък за пазаруване, и отново го прочетете.

Те ще ви накарат да се почувствате гладни.

В много супермаркети сладкишите са на входа. Миризмата на прясно изпечени сладкиши активира слюнчените жлези, и искате незабавно да купите тази вкусотия. В допълнение, някои супермаркети инсталират малки рафтове, където предлагат на потребителите да опитат този или онзи продукт. Винаги учудващ е броят на хората, които купуват стоки само защото се чувстват задължени или гладни. Не забравяйте, че не дължите нищо на никого, и за да избегнете "гладното" купуване по-добре закусете, преди да отиде до магазина.

Карат ви да обикаляте навсякъде.

Такива основни продукти, като хляб, мляко и яйца са разпръснати из целия магазин, така че да ходи по-дълго из него, извършвайки спонтанно необходимите покупки. Вие сте уверени, че сами избирате маршрута из супермаркета. В действителност, експертите в своята област са помислили за всичко , по пътя към заветната цел да срещнете много изкушения. Ето защо, рафта с млечни продукти, никога не е разположен на входа, в противен случай може да се справите много бързо и да излезете без две дузини дреболии.

Карат ви да мислите, че се движите бързо, когато в действителност не е така.

Те застилат пода с по-дребни плочки в по-скъпите отдели, така че вашата количка да трака по-силно. Мислите си, че се движите бързо, така че подсъзнателно забавяте хода и прекарвате повече време в скъпия отдел.

Те са разработили формулата "ляво-дясно".

Тъй като в повечето супермаркети работи - така нареченият закон на дясната ръка, движението на посетителите се организира обратно на часовниковата стрелка. В този случай, купувачът, движейки се из магазина през цялото време завива в ляво, и очите му често попадат в средата на дясната от него стена. Това е мястото, където се намират така наречените златни рафтове, а върху тях - или най-скъпите продукти или продуктите с изтекъл срок на годност.

Те ви объркват със сложни цени.

Ние всички знаем стария трик: 0.99 винаги изглежда много по-малко от 1,0. Подсъзнателно стотинката нараства с огромни размери на икономии, и ръката ви се тегли към желаната "евтина" стока. В същата посока работят смело зачеркнатите стари цени, често написани с по-дребен шрифт. Вашият мозък обработва тази информация като изображение, а не като аритметична задача. И в крайна сметка вземате ненужната ви вещ, за да "икономисате". Съвет. Пресмятайте! Не бъдете мързеливи, да извадите новата цена от старата. Понякога резултатът ще ви удиви със своята незначителност.

Те използват децата ви.

Може би това е неизбежно. Всяка майка ще трябва да мине през един ритуал: отивате до магазина с детето си и понасяте всичките му прищевки, искания за закупуване на шоколадови бонбони, нови зърнени култури, бонбонки ... И добре, ако това ще се размине само със сълзи, но не може да се изключи и истинска истерия да се въргаля по пода и да крещи. Да, не е лесно да минаваш с децата до цветните витрини.

Те крият от вас по-евтините стоки.

Обръщали ли сте  внимание, че всичката скъпа стока е на средния рафт, точно на нивото на очите ви? Това се прави с цел първо да видите най-скъпите стоки. Това е психологичен тест, да решите, че стоките по рафтовете на магазините, които са по-високо или по-ниско са с по-ниско качество (въпреки че обикновено не е така).

Те предлагат своите "двойки стоки."

Всички обичат чифтовете. Така е и в супермаркета. Така наречените съпътстващи стоки винаги се поставят непосредствено до основните. В непосредствена близост до бирата - чипс или пакетчета  с изсушена риба, в непосредствена близост до бисквитките - сокове или газирани напитки, в непосредствена близост до ризите - вратовръзки и т.н. Всичко е, за да купувате повече.

Те продават месото и рибата на фона на бели стени.

Месото и рибата често се продават на бял фон, за да изглеждат по-свежи. И такива визуални трикове, като например дървени рафтове с приятно осветление карат хората да харчат повече.

Те призовават вашата алчност.

Изглежда, че потокът на промоция е просто неизчерпаем. Купете един шампоан и втори ще получиш подарък. Голяма сделка! Но преди да купите шампоана, помислете за това дали имате нужда от него, или ще събира праха в течение на 3 месеца? Купуването на два продукта на по-ниска цена, вие печелите малко, но увеличавате оборота на продажбите в супермаркетите. Също така при намалени цени обикновено продават застояли стоки.

Те боядисват стените в топли цветове, за да ви задържат малко по-дълго в магазина.

Топлите цветове привличат и ви принуждават да гледате. Проучванията показват, че хората дълго време избират какъв плодов сок да купят, затова тези рафтове боядисват в червен цвят

Те включват музика, така че да харчите повече.

Музиката също играе важна роля в опита да се "изръсите" повече при покупките си. Следващият път, когато се окажете в търговски център, затворете очите си и слушайте. Навярно ще чуете мелодична музика, която също е част от стратегията. По силата на музиката, ние подсъзнателно забавяме крачка, спираме се по-дълго пред витрините и разглеждаме стоките. Супермаркети въртят леки хитове, подобряващи настроението, за да ви примамят да направите "импулсна покупка", която не е в списъка ви.

По рафтчета до касите те разполагат разни дреболии, за да направите някаква спонтанна покупка.

В касите може да се видят повече продукти, която принадлежат към така наречената категория "спонтанни покупки". Шоколади, евтини списания, дъвки, ментови бонбони... Последен шанс на супермаркета да ви накара да изхарчите някой лев. На фона на "големите" покупки, купуването на дъвка или бонбони "за изпът" ...

Те ви връзват към себе си с помощта на отстъпки.

Разплащайки се на касата вие обикновено изваждате карта за отстъпка. Една малка отстъпка- плътно свързала ви със супермаркета. А постоянният клиент е златна мина. Следващия път ще оставите още повече пари.

Източник

Превод
Михаил Кръстев