18 хитрини, които ще ви помогнат да удължите срока на съхранение на продуктите

1. Увийте дръжките на банановите гроздове с фолио - ще удължите живота

на плодовете с 3-5 дни.

2. Лукът в чорапчета запазва свежестта си до 8 месеца.

3. За да не изсъхва кашкавала, намажете свежия срез с краве масло.

4. За да не покълват картофите ,съхранявайте ги заедно с ябълки.

5. Гъбите се запазват по- добре в хартиени, вместо в пластмасови пликове.

6. Млякото съхранявайте в основната част на хладилника, а не на вратата, където температурата е по-висока.

7. Ако даден продукт е покрит с плесен и трябва да го изхвърлите, не бъдете мързеливи, за да измиете и дезинфекцирате хладилника. Ако не го направите, мухъл може да се премести в другите продукти.

8. Увийте салатата-маруля във фолио – така тя по-дълго остава крехка и хрупкава.

9. Отрежете шийките на пластмасовите бутилки заедно с капачките. С тях можете да покриете пликовете с насипни материали.

10. Залейте ягодите със слаб разтвор на оцет (една част оцет на десет части вода). След това излейте водата, изплакнете с чиста студена вода и поставете в хладилника. След тази процедура, плодовете са в състояние да запазят свежестта си в продължение на почти две седмици повече.

11. Яйцата да се съхранява на средния рафт на хладилника. Така че те ще останат годни за консумация в продължение на 3-4 седмици повече от указания върху опаковката срок.

12. Хляб, сладкиши, повечето плодове и зеленчуци - всички перфектно се съхраняват в замразено състояние. Преди замразяване, не забравяйте да ги опаковате в специални пакети или кутии.

13. За да върнете свежестта на стар хляб, натрийте го с кубче лед и след това го поставете в предварително загрята фурна за 12 минути.

14.Неразпукналите се зърна на пуканките ще бъдат по-малко, ако преди поставянето им в микровълновата печка ги изсипете в купа и ги покриете с една чиния.

15. Съхранявайте най-малко пресните продукти, по-близо до вратата на хладилника, така че да можете да виждате какво да се яде първо.

16. Доматите следва да се съхраняват при стайна температура, а не в хладилника.

17. Съхранявайте кашкавала в най-малко студената част на хладилника – в отделението за плодове, например.

18. И накрая, не забравяйте, че срокът на годност върху опаковката се отнася повече към качеството на продукта, отколкото към безопасността за консумация. Ако една ябълка, например, се съхраняват правилно, тя ще запази свежестта си цяла година.