Със сигурност сте чували тази дума - спам. Тя е широко разпространена в Интернет. Спам (англ. spam) - това е масово изпращане на рекламни или други съобщения до хората без тяхното съгласие. Т.е. всички писма от рекламен или друг характер, от неизвестни ви адреси, които идват при вас в електронна ви поща може да се нарекат спам. Тези съобщения могат да бъдат напълно безобидни, или обратното - да носят със себе си потенциална заплаха.

Сравнително безобиден спам

 1. Реклама – съществуват компании, занимаващи се с напълно легален бизнес, но да рекламиращи своите продукти и услуги с помощта на спам, т.е. чрез масова без лична кореспонденция на съобщения със своя реклама. Обикновено такива писма не са скъпи, не натоварват рекламодателя, но тяхната ефективност е много ниска.
     2. Реклама на незаконна продукция - т.е. реклама на стоки и услуги, забранени от закона, като подправки, порнография, пиратски софтуер, конфискувани стоки и др.. Тези стоки и услуги не могат законно да се рекламират, затова се прибягва до спам. Към спам се отнасят незаконни дейности, затова и те се рекламират чрез спам - спам рекламира спам.
    3.  Антиреклама - съобщения, клеветящи конкурентите и техните продукти.
     4. Верижни писма - тези съобщения, които се изпращат под формата на незабавни съобщения в социалните мрежи или по електронна поща, в която на получателя се предлага да разпространи  полученото съобщение по-нататък -
  " Изпрати писмото до пет приятели и ще станеш щастлив"
    5. Пропаганда - подобни съобщения разпространяват слухове, клюки, или всякаква друга информация, често невярна, с цел да се окаже въздействие върху общественото мнение. Също така масовото изпращане може да бъде извършено от името на дадено лице с цел да предизвика негативно отношение към него.

 

Потенциално опасен спам:

    "Нигерийски писма" - спам, използван от мошеници, за да спечелят пари от получателя на писмото. Тези писма са наречени "нигерийски", тъй като голяма част от тези писма са идвали от Нигерия. Обикновено, писмото съдържа съобщение, че получателят може да получи по никакъв начин голяма сума пари, а подателят може да му помогне. След това изпращащия съобщението моли да му се преведат малка сума под предлог, например, за оформяне на документите  или за откриване на сметка. Тези измамници могат да бъдат много организирани, имат оригиналните бланки, документи и печати, и след като се присъедините към разговора, много правдоподобно могат да ви убедят в съществуването на една наистина голяма сума пари, значителна част  от която можете да получите.Сюжетите на измамниците са доста разнообразни. Наскоро получих писмо от банков служител, който ми съобщава за смъртта в САЩ на мой далечен роднина, който ми оставил твърде солидно състояние от няколко милиона долара и този банков служител за един скромен процент от парите, ще ми помогне да се организира всичко, и т.н. Много е вероятно, ако отговорите, да получите някои правдоподобни документите, доказващи съществуването на банката, и роднините, и парите в сметката. Ето още няколко сюжета на подобни измами:
        Писмо за почивка в чужбина, но преди да заминете трябва да се заплати за разрешение за работа и живот.
        Писмо за наследството. Съобщава ви се, че ваши роднина е починал / загинал и вие имате право на солидна наследство. За прехвърляне на наследството измамниците искат да предоставите информация за банковата си сметка.
        Съобщението за спечелване на лотария. Получателят на писмото трябва да заплати, за да получи печалбата си.
        Оферта за дарение на несъществуваща църква или с цел благотворителност.


    Фишинг (
англ. phishing от password — парола и fishing — риболов) - това е друг вид интернет измами. Неговата цел е да се получи достъп до чувствителни потребителски данни (т.е. вашето потребителско име и парола). Това обикновено се опитва да постигне чрез изпращане на масови съобщения от името на добре известни банки или марки (например, от името на социалните мрежи VKontakte, Facebook или Yandex, Mail). Тези писма обикновено са маскирани като официално съобщение от администрацията на сайта или банката. В тях се посочва, че получателят трябва да потвърди информацията за себе си, или сметката му ще бъде блокирана, и се привежда адреса на сайта, който принадлежи на измамниците. Предлагат ви да попълните формуляра с вашите данни.

    Не забравяйте, че банки, големи сайтове и сервизи, не изпращат имейли с искания за предоставяне на вашите конфедициални данни - потребителски имена, пароли или номера на банкови карти!

    Съвременните браузъри имат вградена защита от фишинги, което им позволява да идентифицират измамните сайтове и да предупреждават потребителите за опасността. И все пак, бъдете внимателни и не попадайте на въдицата на мошениците.


    Вируси - писмата могат да съдържат прикачени файлове, маскирани под нещо безобидно, но съдържащи компютърни вируси.Има още вид масова поща, която не е напълно класифицирани като спам, но може да носи такава опасност. Те се наричат пощенски
​​червеи. Пощенски  червей – това е програма (всъщност вирус), който се разпространява чрез електронната поща. Заразявайки поредния компютър, този червей сканира компютъра в търсене на адреси на електронна поща и ги разпространява намерените адреси. Пощенските червеи могат да извършват много пакостни действия - от изключване на вашата антивирусна система до събиране на конфиденциална информация (пароли, или адресите за електронна поща на приятелите ви), следващо препращане на автора на вируса. Обикновено пощенския червей маскиран като обикновено електронно писмо, с вложени файлове или връзки към друг сайт. Стартирайки файла, или като кликнете на линка ще активирате зловредния код на червея и той започва да работи.

Защо получавате спам?

Спамерите (хора, изпращащи спам) за дейността си събират имейл адреси от всички възможни източници. Това могат да бъдат форуми, бюлетини, книги за гости, чатове и други подобни отворени ресурси. Събирането на адреси за електронна поща може да се осъществи в ръчен режим, когато спамерът лично търси адреси в Интернет, което е изключително рядко, или в автоматичен режим с помощта на специални програми-роботи, които бродят в интернет в търсене на адреси за електронна поща. Такава програма-робот може да събере хиляди адреси в рамките на няколко часа и да се създаде от тях база данни за следващо изпращане на спам. Има фирми, които създават и след това продават на спамерите тези базови адреси. За спамерите е много важно да знаят, че получената от тях кутия за електронна поща е активна, т.е. че редовно я използвате. За да направят това, те използват различни трикове и уловки, например, за да се уверят, че тяхното писмо е отворено или прочетено, това писмо може да съдържа искане за потвърждение на доставката. Или писмото на спамера  може да съдържа снимки или изображения, които не са в писмото, но се зареждат  в сайта на спамера, когато отворите писмото. Ако спамерът е получил потвърждение, че пощенският адрес действително съществува, той няма да ви остави и потокът от спам ще се увеличи многократно. Както разбрахте, никой не е имунизиран от спам. Много е трудно да се намери причината, поради която вашият е-мейл адрес е станал известен на спамера. Но, за да се предпазите от спам, можете да съблюдавате някои мерки.

 


Превантивни мерки за защита

Най-сигурният начин за борба със спама - не позволявайте на спамерите да узнават имейл-адреса ви. Това е трудна задача, но някои предпазни мерки, можете да предприемете.

       
# Не публикуваме адреса си на общодостъпни сайтове. Можете да направите специална кутия за регистрация на сайтове, които не предизвикват особено доверие, и да не ги  използвате за нормална работа.
       
# Никога не отговаряйте на нежелани съобщения или не активирайте линковете, които се съдържат в него, включително и връзките, уж предназначени да се отпишете от пощенския списък. С това действие потвърждавате, че имейл адресът действително съществува, се използва активно.
       
# Действието качване на снимки, включени в писмото може да бъде използвано за проверка на дейността на пощенския адрес. Поради това се препоръчва, когато поискат е-мейл клиент за разрешение да качвате снимки за забрана на действия, ако не сте сигурни на първоизточника.

Източник Урок 118