Любопитни факти за слоновете

Слонът е наистина голям ... добре, това не е изненадващо, става дума за най-големия сухоземен бозайник. Средното тегло на мъжкия африкански слон е около 4 тона. Най-тежкият слон е с маса 7,5 тона!

Какъв е размерът на хобота на слона?

Дължината на хобота на възрастен слон е средно около 2 метра! "За да управлява" своя хобот слончето се учи около шест месеца. Един възрастен слон може да повдигне с хобота си обект с размер на багажник.

А ето още някои интересни факти за слоновете
Бивните, все още мишена на бракониерите, могат да достигнат 2,5 метра!
Теглото на сърцето на един слон е от 20 до 30 килограма, в зависимост от размера на тялото.

Мозъкът на гиганта е голям и тежи - до 7 кг. Между другото, слоновете имат прекрасна памет.
Особено добре помнят враговете си.

Какво друго е необичайно и интересно за тези гиганти?
Слоновете могат да комуникират помежду си чрез нискочестотни шумове, който човек не може да чуе. Сигналите с ниска честота се използват от слонове в периода на търсене на партньори.

Овен нискочестотната комуникация, слоновете могат да предават и приемат сеизмични сигнали по земята. За да изпрати такъв сигнал, слонът тропа с крака по земята, а за да получи отговор, слонът застава на три крака. Повдигайки единия крак, налягането върху краката на другите три нараства, което помага за по-добро улавяне на колебанията на земята.

Гигантите живеят в големи семейства, в които доминира най-възрастната самка.

Животът на африканския слон е приблизително равен на този на човека - около 70 години.
Самките са способни да раждат на възраст между 8 и 50 години.

Бременността трае 22 месеца, самката може да ражда само едно дете наведнъж.

Слоновете имат много лошо зрение. Очите на гиганта могат да виждат малки предмети само на разстояние не повече от 10 метра. Но, както се казва, това не им е проблем.

Слабото зрение се компенсира от отличен слух. Слухът им е многократно по-голям от този на човека.

Обонянието на слона е особено добре развито - ноздрите, разположени в края на хобота, са способни да улавят миризми на разстояние няколко километра. С помощта на обонянието те установяват принадлежността на слона към своето или към чуждото стадо , а слоницата-майка намира своето бебе по миризмата.

За разлика от индийските и  горските африкански слонове, африканският саванен слон абсолютно не се поддава на дресиране.

Заедно с бегемота, слонът представлява най-голямата опасност за туристите сред всички диви животни, срещащи се по време на сафари. Особено агресивни са слониците с малки слончета. За да избегнете неприятности, достатъчно е просто да не се приближавате до слоновете, по-близо от 100 метра.

Слоновете изобщо не се страхуват от мишки!

 

Източник http://www.fresher.ru/2017/08/11/dlina-xobota-i-drugie-lyubopytnye-fakty-o-slonax/

Превод М. Кръстев