Съюз на пенсионерите 2004

Областен Съвет - Русе, Union of Pensioners 2004 - Ruse


Съюз на пенсионерите 2004 Русе

За сланината

Сланината е животинска мастна тъкан. Силно калорична и бързо засищаща, сланината е била важен хранителен източник на енергия през зимата и е присъствала в диетата на българите от стотици години, ставайки традиционна част от българската трапеза.

Сланината е свинска или телешка подкожна мастна тъкан от прасета или телета, угоени със специално селектирани фуражи, за постигане на оптимално количество мазнини. Най-подходящата за сланина част от прасето е неговия гръб. Тя често се бърка с бекон, който се взима от корема на прасето и има различен вид, състав и вкус. Сланината трябва да бъде свежа и бяла, съхранява се в дървени съдове, добре осолена.

СЛАНИНАТА РЕГУЛИРА НИВОТО НА ХОЛЕСТЕРОЛА В КРЪВТА

Сланината си е чисто славянски продукт. Повечето европейци се въздържат от този “деликатес” - та това е концентрирана мазнина, в 100 г от която се съдържат цели 770 килокалории!

Макар и национален продукт, и тук, в България, отношението към сланината не е кой знае колко добро. Но през последните години и това започна да се променя.

Първо: в сланината откриха арахидонова киселина, която помага да се регулира нивото на холестерол в кръвта, да се нормализира хормоналният баланс, а също така участва в строежа на клетките в нашия организъм.

Второ: в нея има много ненаситени мастни киселини, които помагат да се прочисти черният дроб и да се изхвърлят от организма многото канцерогени.

Бекон


И трето: този мастен продукт съдържа много добре усвоим селен, а много от нас изпитват дефицит на този елемент.

ПОЛЕЗНО Е ДА СЕ ПОХАПВА ПО 30 Г СЛАНИНА НА ДЕН

Това, че сланината намалява количеството холестерол в кръвта, на пръв поглед изглежда парадоксално. Обаче механизмът тук е прост. Ако холестеролът не постъпва с храната, той много по-активно се изработва от организма. Значи, сланината не позволява организмът да изработва толкова много холестерол. Както впрочем и кравето масло. Полезно е да се ядат в нормални количества. А и сланината по-добре се усвоява от някои видове масло и особено от маргарина.
Тук специалистите са сигурни, че макар и полезна, не трябва да се приема повече от 30 г сланина на ден.

Сланината регулира нивото на холестерола в кръвта, предпазва от рак


Табу в наши дни, но източник на здраве за предците ни

Нашите прабаби и дядовци са си позволявали редовна консумация на сланина особено през зимните месеци.

 

 

В зависимост от това в коя част на света се намираме сланина се предлага под различна форма.
Например, в Австралия и Нова Зеландия беконът се предлага под формата на тънки лентички, в повечето случаи с отстранена коричка и в суров вид, и нерядко овкусен с най-различни подправки.

Така е и във Великобритания. Там сланината е неизменна част от закуската.

В Канада сланината се добива от долната част на корема на прасето, предлага се под формата на тънки лентички, които са или опушени, или поставени в подходяща саламура, или просто покрити с фино царевично брашно.

В САЩ предлаганата сланина е силно овкусена, местните кулинари използват червен пипер, клей, мед, меласа, понякога дори и канела, за да подобрят вкуса на месото.

Докато в Япония предлагания бекон никога не е в сурово състояние - най-често той е сварен или добре опушен.