Съюз на пенсионерите 2004
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12

15 интересни факти за Skype

1. Skype – безплатно програмно обезпечаване, осигуряващо шифрована гласова връзка чрез Интернет между компютри (VoIP), а също платени услуги за разговори с мобилни и стационарни телефони.

Програмата позволява да се провеждат конферентни разговори (до 25 абоната, включително и инициатора), видеоразговори ( в това число видеоконфертни връзки до 10 абоната), а също така осигурява предаването на текстови съобщения (чат) и и зпращането на файлове.

Има възможност вместо изображения от web-камера да се предават изображения от екрана на монитора.

 

2. Компанията Skype е основана от двама предприемачи – шведът Никлас Зенстрьом  (Niklas Zennstrom) и датчанинът Янус Фрийс (Janus Friis).

Създфателите на Skype

 

Автори на програмното обезпечаване стават естонците Ахти Хеинл, Приит Касесалу и Яан Талин   (Ahti Heinla, Priit Kasesalu и Jaan Tallinn)  – същите, които са участвали в създаването на програмата за файлообмен Kazaa.

Първата реализация на програмата и сайта се появяват през септември 2003 година.

 

3. През октомври 2005 година компанията била купена от eBay примерно за 2,6 млрд. долара (по-късно били доплатени още $500 млн), макар годишният оборот на компанията да е по-малък от $100 млн.

През април 2009 година ръководителят на eBay обявил, че през първата половина на 2010 година Skype ще бъде продадена на борсата, тъй като дейността на дадената компания трудно се съчетава с бизнеса на онлайн-аукциона.

През ноември 2009 година eBay продал голяма част от акциите на  Skype за сумата от $2,75 милиарда долара.

През май 2011 година корпорацията Microsoft постигнала договореност за закупуване на Skype Technologies за $8,5 милиарда.

 

4. Щаб-квартирата на Skype се на мира в Люксембург, а филиалите й са в Лондон, Прага и Талин.

 

5. Клиентите на Skype могат да инсталират програмата на съвместими телефони или КПК (комуникатори – мобилни телефони), като се получава значителна икономия на средства поради невисоката тарифа на системата.

Обаче мрежовите оператори не искат да губят доходите си и по всякакъв начин затормозват процеса.

 

6. Платени услуги на Skype:

 

SkypeOut (звънене  на телефон)

Позволява да се извършва изходящо избиране на стационарни и мобилни телефони в по-голяма част от страните на света. Заплащането е диференцирано. Избирането на безплатни номера (такива, като +1800 в САЩ) е безплатно, като това  могат да ползват даже не заплатилите услугата SkypeOut.

Така също чрез SkypeOut може да се извършват входящи  Skype-позвънявания на телефон с мобилно приложение Skype Lite. 180 дни след последното звънене SkypeOut баланса изтича.

 

SkypeIn (онлайнов номер)

Позволява получаването на телефонни позвънявания от ползващи традиционните телефонни мрежи. При това участникът получава телефонен номер в една от следните страни: Австралия, Бразилия, Германия, Дания, Полша, Швеция, Швейцария, Финландия, Естония, Франция, Великобритания, САЩ, Япония и Хонконг (Китай).

Всички входящи позвънявания на даден номер ще се отчитат от контролен запис на Skype, а при положителен баланс е възможна преадресация  на позвъняванията на произволен телефонен номер.

В качеството на бонус към телефонния номер компанията Skype безплатно предоставя автоматично отговаряне за цялото време на използване на номера.

Skype Voicemail (гласова поща)

Позволява да се записват входящи съобщения, когато ползвателят не е в мрежата и работи като  автоматично отговаряне.

 

Номер Skype To Go

Това е специален номер за достъп, на който може да се позвъни от всякой телефон (стационарен или мобилен) с цел свързването с друг номер на по-изгодна тарифа, паричните средства при това се снемат от сметката на Skype.

 

Изпращане на SMS

Възможно е да се изпращат SMS съобщения от програмата Skype на мобилни телефони.

 

7. Skype предлага и продава различни стоки за програмата Skype. Например безжичен телефон RTX Dualphone 3088 за разговори без компютър.

Този телефон позволява да се звъни и да се приемат позвънявания както чрез Skype, така и в обикновените телефонни мрежи без компютър.

Освен това Skype, предлага гарнитурата Freetalk Wireless — безжични слушалки с USB-предавател за безжично общуване по Skype, апаратура за видео (Freetalk Buddy Pack) и web-камера (Freetalk Connect 2).

 

8. Един абонат може да има повече от една  сметка.

 

9. Телекомпанията British Sky Broadcasting (BSkyB), 40% от която принадлежи на  Рупърт Мърдок, се кани да оспори в съда правомерността на използване на търговската марка Skype, тъй като тя е съзвучна с BSkyB и социологическите изследвания показват, че потребителите нерядко я възприемат като един бренд (brand[br?nd] — търговска марка)

 

10. Компанията Microsoft на 10 май 2011 г. закупи Skype за $ 8,5 млрд.

Microsoft ще се интегрира със Skype с много свои съществени продукти и услуги.

 

11. През 2005 г. Skype беше закупена от Ebay за 2,6 милиарда долара, но през 2009 г. те продадоха своя пакет акции на консорциум от инвеститори за 1,9 милиарда.

 

12. Skype имат 170 милиона активни клиенти, като миналата година те са говорили 207 000 000 000 минути, включително видеоразговори.

 

13. Жителите на Калифорния Самуел Ким и Хелен О се оженили с помощта на Skype. Онлайн-бракосъчетанието се наложило да се проведе поради това, че в деня, в който е била насрочена сватбата, 27-годишният жених се оказал в болница и не е могъл лично да присъства в църквата.

По думите на Ким, той имал намерение да уговори своята невяста да отложат сватбата, но тя настоявала за провеждане на тържеството и в резултат на това влюбените се договорили да се оженят по Skype.

Свидетели на видеоконференцията на младоженеца и невястата станали 500 гости, събрани в църквата, където по време на тържеството се намирала Хелен О.

 

14. Фирмата Joltid, принадлежаща на Зенстрьом и Фрийс и явяваща се притежател на правата за интелектуална собственост на програмното обезпечаване на Skype, обвинила eBay в нарушение на лицензионното съглашение и съобщила за намерението си да го скъса.

eBay е подала съдебен иск с искане да се признае лиценза за незаконен, за което Joltid е подала насрещен иск. Делото е било насрочено за юни 2010 година. В случай на поражение в съда на eBay ще й се наложи да разработва собствено програмно осигуряване от нулата, което може да струва десетки милиона долара.

…На 6 ноември 2009 година било постигнато споразумение, съгласно което Joltid, Зенстрьом и Фрийс като компенсация за  отказа им от иска и лиценза на принадлежащата им интелектуална собственост получили 14% от акциите на Skype.

 

15. Малко известни възможности на Skype:

 

- При последователно натиснати 3 и повече копчета от клавиатурата, при набиране на текста в полето, събеседникът вижда не пишещ молив, а котешки лапички.

- При натискане на копчетата в хаотичен ред може да се видят ръце, които разчупват молива на две части.

- Освен вградените смайли, Skype съдържа няколко „секретни”. Ето кои са те:

 (smoking) или (ci) — пушещ смайл
(bug) — бръмбар
(poolparty) — вечеринка в басейна
(bandit) — бандит
(drunk) — пиян смайл
(headbang) — удря главата си в стена
(mooning) — Демонстрация на дупе
(rock) — рок
(finger) — показва среден пръст
(toivo) — момиче с куче
(fubar) — натиска с пръсти
(heidy) — белка
(swear) — псува на майка
(tmi) — закрива си лицето  с ръце
(myspace) — символ от социалната мрежа MySpace

В чата при написване на  /admin се появяват всички възможни команди.

 

Как да използвате скрити емотикони? Просто трябва да въведете кода на емотика, докато чатите с приятелите си - например (smoking) или (ci) — пушещ смайл (виж долу).

Типът на кода трябва да е поставен в скоби, напр. (mooning)!


Скрити емотикони

 

Скрити Flag Emoticons


Skype също включва около 237 флаг- емотикони, представляващи различните национални знамена на почти всяка страна и нация.

 Flag-emoticons

За да използвате тези скрити флагове, трябва да въведете следния код: ( flag: XX)
Където ХХ трябва да замените с кода на страната,  на която искате да покажете флага. Така например, ( flag:bg) ще покаже българското знаме.

 

 

 

Източник:  http://est-idea.ru/ideas/catalogue/?article_id=825

 

 

Страницата е създадена :

До сега страницата е посетена Счетчик посещений Counter.CO.KZ - бесплатный счетчик на любой вкус! пъти.