На гости на Българския културно информационен център град Скопие

 

                                                                         Веска Узунова

 

Скопие 2018

 

      Групата за  „Изворен фолклор”  при Н Ч "Н. Й. Вапцаров 1927" с. Бабово и членове на двата пенсионерски клуба гостувахме на 8 март в град Скопие, по покана на Директорката на Българския информационен център в гр. Скопие, където  изнесохме богата литературно  музикална програма пред българската общност.

 

Скопие 2

 

Скопие 4

 

 

     „БАБА МАРТА" много емоционално разказа за закичването  с бял и червен конец и  Легендата за мартеницата  свързана с Хан Аспарух и годината на създаването на българската държава (681).  След това разказа за  13 вековното съществуване на България на Балканите.  Не отмина и петвековното робство, където българите са убивани, изнасилвани, клани и опожарявани. А при споменаване на 3 март и 140 г от Освобождението на България  и падналите за свободата ни български  опълченци и  руски , финландски ,украински , полски , румънски и молдовски войници , лекари и генерали, сърцата на всички присъстващи българи трепнаха и се просълзиха очите им. 

 

 

Скопие 5

 

Скопие 6

 

      Г-жа Петрова ,съпругата на нашия посланик в Македония, с развълнуван и треперещ глас ни поздрави в благодарственото си слово, затова ,че разнасяме по света българския дух, българската история  и пазим българския  език.  Поздравени бяхме и от Директора  на Информационния център. Връчиха  се поздравителни адреси до колектива и  до секретарката  на читалището  г- жа П. СТОЯНОВА, в които не забравиха да споменат и за Европредседателството ни.

 

Скопие 3

 

След това спретнатата  богата българска софра съвсем  плени домакините.

Вечерята беше дълга и много трогателна.

 

Скопие 7 

 

 

Скопие 8

 

 

 

Снимки Пепа Стоянова

 

 

 

Страницата е създадена :