Това е интересно

Странни съвпадения от световната история

Случайност или промисъл, никой не знае. Вижте някoлко супер странни съвпадения от човешката история, които ни карат да си мислим, че някой наистина си прави вселенски шеги с нас, хората.

 

1. Кралят и кръчмарят

Крал Умберто Първи

Италианският крал Умберто Първи очевидно нямал нищо против да слиза сред народа си. Една вечер той се отбил в малък ресторант в Монца. Монархът едва ли е очаквал, че в ресторанта ще се сблъска със... себе си.

Всъщност пред него стоял втрещеният собственик на заведението, който физически бил абсолютен двойник на краля. Двамата седнали и започнали да обсъждат странното съвпадение, като с удивление откривали нови и нови прилики помежду си.

Били родени на една и съща дата - 14 март 1844 г., в същия град, били женени за жени с името Маргарита, а черешката на тортата била, че кралят бил коронован в същия ден, в който собственикът отворил ресторанта си. Все факти, достойни за роман на Дюма.

Било им писано обаче да споделят още нещо. На 29 юли 1900 г. Умберто Първи бил уведомен, че неговият добър познайник ресторантьорът бил убит с изстрел при неизяснени обстоятелства. Кралят се натъжил от кончината на астралния си двойник, но уви, нямал много време за скръб. Същия ден бил застрелян при атентат.

 

2. Марк Твен и кометата

Марк Твен

Самюъл Клемънс, познат повече под псевдонима Марк Твен, наистина е роден под щастлива звезда и по-точно под знака на Халеевата комета. Великият писател идва на този свят на 30 ноември 1835 г. по време на едно от цикличните посещения на Халеевата комета във вътрешността на Слънчевата система.

Бащата на Том Сойер често казвал, че е дошъл и ще си отиде заедно с кометата. Предсказанието се сбъдва и Марк Твен умира на 21 април 1910 г. – ден след като кометата се завръща.

Случайност или не - в идеята за душата като пътник в Космоса има много романтика, изключително подходяща за творец от неговия ранг.

 

3. Предсказаната гибел на Титаник
Титаник

Трагичната история на Титаник е известна по цял свят. Това, което мнозина не знаят обаче е, че съществува роман със заглавие "Безсилието, или гибелта на Титан". Книгата е написана от Морган Робъртсън през 1898 г. - 14 години преди истинската катастрофа на лайнера с айсберг в нощта на 14 април 1912 г.

Романът е смятан за литературно пророчество за съдбата на корaба. Съвпаденията между него и случилото се с Титаник не са свързани само с имената им. Някои от подробностите в книгата са изумително сходни с тези в реалната история на лайнера.

В нея се разказва за Титан - най-големият за времето си кораб с дължина 800 фута. Корабът Титаник от своя страна е бил дълъг 882 фута. Както плавателният съд в художественото произведение, така и реалният кораб, са били описвани като практически "непотопими". Максималната скорост и на двата е била 25 възела.

Титаник е имал 20 спасителни лодки, които фактически са могли да спасят едва половината от 3500-те души на борда му при възникването на катастрофа. Титан в сюжета на книгата е разполагал с 24 спасителни лодки, които били по-малко от половината необходими да поемат капацитета му от 3500 пътници.

Съдбата и на двата плавателни съда е фатална. Изумително: Титан в книгата също потъва, след като се сблъсква с айсберг, и повече от половината пътници на борда намират смъртта си, поради недостига на спасителни лодки.

 

4. Президентът Линкълн и президентът Кенеди

Линкълн и Кенеди

 

 

На 6 ноември 1860г. Ейбрахам Линкълн печели президентските избори в САЩ.  Той управлява северноамериканската държава до 1865 г. Един от основателите на Републиканската партия през 1854 г., обявява се против робството в САЩ. Изборът му за президент е повод за избухването на Гражданската война в САЩ. След капитулацията на Юга е преизбран за президент. 

Има фрапиращи сходства между съдбите на американските президенти Ейбрахам Линкълн и Джон Кенеди. И двамата президенти са родом от южната част на Америка. Линкъл е избран в Американския Конгрес през 1846 г, а Кенеди през 1946 г. Избрани са за президенти също през точно сто години-1860 г. и 1960 г.
Съпругите на държавните глави изгубват дете, докато живеят в Белия дом. Двамата политици са загрижени за гражданските права.

Учудващ е и факта, че секретарката на Кенеди се казва Линкълн, а тази на Линкъл носи името Кенеди. И двамата са получили предупреждение именно от секретарките си да не отиват на мястото, където са били убити. И Линкъл и Кенеди загиват пред очите на съпругите им. 

Ейбрахам Линкълн е бил убит в тетъра “Форд”, а Джон Кенеди е застрелян в лимузина “Линкълн”, произведена от Форд. И двамата издъхват в петък.
Убиецът на Линкълн е роден през 1839 г., а предполагаемият убиец на Кенеди е роден 100 г. по-късно-1939 г. Бут застрелва Линкълн в театъра и се скрива в склад. Лий Харви Осуалд стреля от склад и се скрива в театър.

Наследниците на поста на двамата мъртви президенти са родени през 1808 г. и 1908 г. Единият е Ендрю Джонсън, а другият Линдън Джонсън. Сенаторът-демократ, южняк Джонсън (първи) е роден през 1808. Сенаторът-демократ, южняк Джонсън (втора) е роден през 1908 година. Преди да бъде убит Линкълн посещава малък град, наречен Монро в Мериленд, а Кенеди посещава красавицата Мерилин Монро. И не на последно място имената Lincoln & Kennedy са съставени от по 7 букви. Заместниците и на двамата са с фамилия Джонсън и са родени в разстояние също от 100 г. 

Ето още любопитни факти от живота на Линкълн

1. Ейбрахам Линкълн е роден през 1809 г – същата година като Чарлз Дарвин.

2. Майката на бъдещия президент умира, когато е малко момче. Баща му сключва втори брак и Линкълн се привързва към своята мащеха, но през годините не успява да се сближи особено с баща си.

3. Той претърпява инцидент с кон – бил е на крачка от смъртта, след като конят го е ритнал.

4. Линкълн е бил добър ловец, но не обичал да практикува лов или риболов, защото не харесвал убиването на животни, независимо, че са за храна.

5. Справял се е много добре с дърводелството, освен това е умеел да побеждава в ръкопашни схватки.

6. Линкълн е бил от републиканската партия. Той е първият републиканец, който печели изборите за президент на САЩ.

7. Той е най-високият президент на САЩ до момента. Височината му е била точно 192 см.

8. Линкълн винаги носел на главата си черен цилиндър, под който държал различни бележки, финансови документи и писма.

9. Твърди се, че Елвис Пресли е потомък на прадядото на Линкълн.

10. Ейбрахам Линкълн печели изборите за президент през 1861 година. Успява да победи с значителна преднина пред тримата си опоненти.

11. След войната между Севера и Юга Линкълн обявява край на робството през 1863 г.

12. През 1864 г. Линкълн спечелва втори мандат като президент на САЩ.

13. Предложението му за промяна в Конституцията за абсолютна забрана на робството в Америка е прието през 1865 г.

14. През същата година (1865г.) свършва и Гражданската война в САЩ – между Севера и Юга. Линкълн изнася реч, която се оказва последната в живота му.

15. На 14 април 1865 година, на Разпети петък, президентът Линкънл е гледал комедийна постановка във вашингтонския театър. Джон Бут, който симпатизирал на Конфедерацията застрелва президента в гръб. Твърди се, че причината да го убие е това, че Линкълн дава право на доскорошните роби да гласуват на избори.