шаблон цвете

Начало Начало    Контакти Контакти
 

  

Безсъници

 русчук

 

    В книгата "Безсъници" Ст.Попов (1903 София-1989 Мюнхен) описва Русе, в периода 1910-1920 г., по следния начин:

 

      Русе крепнеше в този национален подем, старият вилаетски център от времето на Митхад паша бе заменил в свободна България столичността си с международност, характерна за големите дунавски пристанища.

      По улица Александровска, Княжеска, Митарна, срещах навсякъде чуждестранни имена. Техник Вебер, аптекар Силаги, фотографи Либих и Гелч, шивач Гертнер, музикален магазин Калк, канцеларски магазин Риглер, фабрика Мюлтхаупт, ресторанти "Франц" и "Фишер", да не говорим за белгийците и французите около Захарната фабрика.

      Градът дишаше чрез пристанището на Дунава, който носеше полъха на Европа. Денонощно се разтоварваха шлепове, свирките на параходите, а вечер се отразяваха светлините на румънското пристанище, така в мисълта си жителят на Русе стоеше непрекъснато на понтона към Европа.

       Градът живееше по европейски, с каляски и яхти, с карнавал и шествие от маски и костюми, с Великденска тарла, с летуване на заможните, а те бяха много!-в Херкулесбад, със сватбени пътешествия във Виена и с гешефти в Будапеща. С кина и оркестри, със собствен театър и даже симфоничен оркестър. Чуждите консули на повечето европейски държави придаваха дипломатическо лустро на обществото, което се суетеше по балове и клубове, имената на австрийски владетели и императрици красяха параходите, пристигнали на брега.

 

 

    * Стефан Савов Попов е български писател, философ и общественик от средите на българската емиграция в изгнание след 1944 г. Според Петър Увалиев: „единственият наш мислител, който имаше какво да каже на света, но най-вече като българин“. 

    * Стефан Попов изучава европейската история, философия, култура и изкуство и издава редица статии и няколко книги, които са признати за първокачествен стандарт в областта на философията на историята.

 

 

 

Страницата е създадена :