Рейтинг  на най-интелигентните животни на нашата планета

 

Хората често подценяват интелектуалните способности на нашите по-малки братя. Обаче, различни експерименти и изследвания са доказали, че животните могат да ни изненадат и още как!

Предлагаме на вниманието ви топ-десет на най-интелигентните животни:

 

10. Плъх

 

 

Не е тайна, че плъховете често живеят в непосредствена близост до човека, а декоративният  плъх е доста разпространен домашен любимец. Декоративен плъх се различава от своя див роднина на: много умен и забавен, и се интересува от играта.

 

По време на различни експерименти е установено, че една от най-невероятните способности на плъховете - е възможността точно и бързо да намерят най-краткия път към целта.

 

Не е изненадващо,че  плъхът е едно от най-почитаните животни в древен Китай.

 

9. Октопод

 

Едно от най-интелигентните и все още не  напълно проучено животното е октоподът.

 

Благодарение на своето оръжия - торба с мастило в тялото му, този главоног е отличен ловец. Ако някой го заплаши, той изстрелва моментално това мастило по врага.

 

Това обаче не е единственото нещо, което го спасява при извънредни ситуации: октоподът е в състояние да изпуска течност, която блокира обонянието на врага.

 

Освен това, той има прекрасна кратковременна памет, а също и, ако е необходимо, да променя цвета си.

 

8 Гълъб

 

Смята се, че гълъбите са били опитомени 3000 години пр.н.е. Понякога тези птици са наречени "летящи плъхове", поради факта, че са приносители на много болести. Но гълъбът е много умна птица.

 

Проучванията показват, че гълъба е в състояние да използва предишния си опит и бързо да се обучава. Гълъбите могат да разпознават около 100 картинки, след няколко години обучение, те са в състояние да разпознават себе си в огледалото, може да научат някои движения, и да различават незначителната разлика между два на пръв поглед еднакви обекта.

 

7. Катерица

 

 

Благодарение на своите способности катерицата лесно се опитомява. Добрата памет, бързина, гъвкавост и интелигентност - това са само някои умения на милото горско зверче. Съгласете се,  че само фактът, че катериците правят запаси за зимата, говори за себе си.

 

Освен това, ако запасите на  катерицата ги заплашва крадец, катерицата ги премества. Често катерицата живее  близо до  човека и търси храна в близост до жилището му.

 

Опитомената катерица разпознава стопанина си и реагира на името си. Всичко това свидетелства за изобретателността и способността за обучение на катерицата.

 

6. Прасе

 

 

Доказано е, че прасето в сравнение с други животни, има достатъчно високо ниво на интелигентност. Неговите интелектуални способности са еквивалентни на способностите три годишно дете.

 

Учени от Университета на Пенсилвания се опитали да научат прасето да играе на компютърни игри, за да се потвърди наличието на способност за решаване на задачи. След изтичане на експеримента, учените са заключили, че прасетата са усвоили основните аспекти на играта толкова бързо, колкото шимпанзето!

 

Тези животни имат доста добра дългосрочна памет, и доброто им обоняние ги превърнало в най-добрите търсачи на трюфели. Прасетата лесно се адаптират към околните условия, в противен случай не биха оцелели.

 

А фактът, че прасето лесно се подава на обучение - го прави едни от най-популярните домашни любимци.

 

5. Врана

 

В някои научни среди е прието да се счита, че гарваните са по-умни от приматите. Това се потвърждава от многобройни тестове и експерименти. Но най-удивителната способност на враните – това е изобретателността им, която проявяват при търсенето на храна.

 

Например, птицата е в състояние да направи кукичка от кабел за улов на червеи от пластмасова кутия. А за да счупи орехи, гарванът ги хвърля на пътното платно под колелата на автомобила на пешеходната пътека, а за да не бъде убит, гарванът чака зеленият сигнал ма светофара.

 

Езикът на враните е сложен: те използват няколко "диалекта", за да общуват един с друг.

 

Освен това, гарванът е в състояние да играе игри и да изпълнява различни трикове.

 

4. Слон

 

Първите слонове са се появили в Африка преди около 23 милиона години. Тъй като по това време доминиращи тревопасни са били конете, през вековете на борба за храна с конете, слонове се превърнали в огромни тревопасни.

 

Не е тайна, че слоновете са в състояние да използват различни импровизирани инструменти, за да постигнат целите си в дивата природа. В плен, те бързо се обучават.

 

Мозъкът на слон има повече клетки на квадратен сантиметър, отколкото всяко друго животно. Такава структура на мозъка им позволява да научават бързо и добре да запомнят.

 

Слонът - животно любопитно и чистоплътно: Преди да яде нещо, той със сигурност ще измие или очисти от мръсотията храната.

 

3. Орангутан

 

Орангутаните живеят на групи с достатъчно силни социални връзки. Майките-орангутани отглеждат малките в продължение на години, като ги обучават на умения за оцеляване.

В дивата природа, те, както и слоновете, използват инструменти за  да постигнат целите си.

 

В неволя, те се учат бързо. Например как да отворят консервна кутия с плодове.

Експериментите показаха, че те могат да използват набор от думи, за да съставят изречения и по този начин да общуват с хората.

 

2. Делфин

 

Делфините – едни от най-обичаните от човека бозайници. В класацията на най-интелигентните същества на земята, те отстъпват само на човека и шимпанзетата, оставяйки след себе си всички останали.

 

Делфините демонстрират способности, които по-рано са приписвани единствено на човека. Последните проучвания показват, че размерът на мозъка им е 4-5 пъти по-голям по отношение на тялото си, в сравнение с другите животни.

 

Разбира се, размерът на мозъка съмнителен аргумент в полза на интелектуалните способности, но има някои факти, които поставят тези бозайници на второ място в класацията.

 

Първо, различните характеристики на неокортекса (кората на главния мозък) - отговорна за емоционалната обработка на данните е характерна за делфините.

 

Второ, наблюдението на тяхното поведение и реакции са подобни на тези на човека: познаване на отражението си в огледалото, усвояване  на определени дейности, комуникация, на база на движението и разбиране на абстрактните понятия.

 

Но, за съжаление, делфините във водните паркове са жертви на тежки психични разстройства.

  1. Шимпанзе

 

 

 

Първо място принадлежи на животните най-подобни на хората, както физически, така и интелектуално.

 

Шимпанзетата могат да правят спомагателни инструменти и да ги използват за добиването на храни. Те могат да разработват стратегия за лов,  и да се сдружават за това с други роднини. Те са в състояние да научат езика на знаците и да общуват с хора.

 

Но може би най-забележителната способност на шимпанзетата - е възможността да изразят своите мисли и идеи чрез различни предмети и символи. Учените смятат, че техните интелектуални способности са се развили благодарение на точно сформираните групи със строги правила.

 

Източник