Съюз на пенсионерите 2004 За вашето здраве
 

 

 

Лечебните тайни на прополиса

 

 

 

прополис

 

 

                           Думата прополис има гръцки произход и има следното значение – про – преди и полис град, или иначе казано защита на града.

                    Прополисът е субстанция, която защитава пчелното семейство в кошера. Пчелите си служат с него, за да дезинфекцират жилището си и затворят ненужните им отвори в кошера.

 

 

 

 

                  прополис3Основният източник на прополиса са смолите на някои дървета – круша, череша, бор, ела, смърч, които пчелите разлагат със слюнка.

Химическият състав са растителни смоли, етерични масла, восък, желязо, микроелементи, манган, мед, цинк и др.

Идентифицирани са 75 вещества, от които най-важна е групата на флавоноидите, притежаваща силно изразен фармакологичен и биологичен ефект.

Флавоноидите укрепват капилярните стени и намаляват тяхната чупливост. Вътрешно приеман прополисът стимулира имунната защита на организма. Доказано е, че прополисът потиска развитието на туморните и раковите клетки. Служи за дезинфекция на рани, като едновременно ускорява процеса на зарастването. Прополисът лекува някои видове херпес, грип възпаление на венците, езика, лигавицата на устната кухина, гърлото и сливиците. Обогатеният с прополис мед се препоръчва при язви и туберкулоза.

Добри резултати са получени при лекуване на невродермит, придружен със сърбеж, наранявания, инфектирани и трудно зарастващи рани, изгаряния, гинекологични заболявания, тромбофлебит. Установено е, че прополисът има защитно действие спрямо йонизиращите лъчение.

Едно от най-важните качества на прополисът е това, че му липсва каквато и да е токсичност, дори е установено антитоксично действие.

Съчетано лечение с прополис и антибиотици повишава ефекта им.

 

 


източник: http:// zdravnitza.com

 

 

 

 

Страницата е създадена :