шаблон цвете

Начало Начало    Контакти Контакти
 

 

Традиционни празници в Община Сливо поле, Област Русе от 14 до 20 август 2017 година

 

Празник  на  хляба

 

Кулинарна изложба на хлебни изделия в с. Ряхово 16.08.2017

                                                                                                                                                                

кулинар 1 

 

 

 

          Редом с хляба върви и виното, защото са традиционни християнски символи съпровождащи Светото причастие и кръщене, чрез късче хляб и няколко капки вино.

         Най-древният вид на житото, от който жените са изпичали хляба е  „Лимец”, той съществува от преди 18000 години и е наричан    „Храна на фараоните”  и  „Хлябът на траките”.

Той е и последната храна на Христос.

        Днес  накратко ще ви запозная  с нашата дейност, на пенсионерите от община Сливо поле, докато стигнем до тази невероятна кулинарна изложба.

 

 

кулинар 2

 

 

        *  Започнахме от село Борисово.

Там стопаните направиха  автентична есенна сеитба.

Най-напред  на летния Симеонов ден стопанинът занесе чувал с жито в черквата, за да го освети и благослови свещеника. В чувала с жито стопанката сложи стръкче босилек, червен конец, на който са нанизани червени чушки, орехи, плодове и  в кърпичка сребърна паричка.

В ранното утро тя подава торбичка с питка и печена кокошка на стопанина си, нанизва кравайчета  на рогата на биволите и ги захранва с част от питката.

      За нивата тръгват баща и син. В  първата бразда стопанина слага част от питката, костите от печената кокошка, орехите и пепелта от бъдника. Заедно със сина изорават  нивата, с диканята я заравнят и бащата показва как се хвърля /сее/ семето в земята.

 

кулинар 3

 

 

 

       *  Следващият етап от  „Пътят на хляба” е рязане на брада.

  Жетва в село Юделник…

       Чорбаджията  Иван е поканил най-работливите жетварки и жетвари да му пожънат  житото. Там на нивата е  голямата бъчва с вода, бъкелите, бебето в люлката, завързана на  сянка под  дървото.

Жънат жътварките и пеят… През цялото време бай Иван обикаля и следи има ли разпилени класове. И накрая от пожънатата последна ръкойка житни класове, жетварката  изплита  „брада” с цветя и червен конец и я подава на бай Иван, като благославя догодина за още по-голям берекет. „Брадата” да се пази до следващата година и следващата „брада”.

      Стопанинът /чорбаджията/ заплаща труда им с най-голямата  пара, като я слага в класовете на „брадата”. Най-възрастната жетварка вземайки я му целува ръка.

 

кулинар 4

 

 

      * Пътят на хляба продължава в село Бабово.

      От първото овършано и смляно жито стопанките от село Бабово изпекоха краваи и на  сутринта  всички отидоха на кладенеца, разчупиха ги и раздадоха на всички по парче. Най-възрастната свекърва благослови всички и пожела по-голям берекет в следващата година.

     * Заключителният етап е в село Бръшлян

      Общинската организация на  Съюз на пенсионерите 2004- Сливо поле, участва в международния проект  „Вкусовете на Дунава – хляб, вино, билки” и тук в село Бръшлян демонстрирахме месенето на хляб с брашно от лимец и квас и изпичането му в селска пещ – вкус неузнаваем…

 

 

кулинар 5

 

 

 

       Защо днес ние провеждаме  „Празник на хляба”, в който участват 97 жени от цялата община?

       Защото той – хлябът, е свещен, той е насъщен! Свещеникът прави причастие с парченце хляб, родилката се посреща в дома с новороденото с питка, гостите също се посрещат с хляб и сол…

Стопанинът го нарича  „хлебец” и преди да го разчупи на софрата опира го до челото, целува го.

     

      Ето защо днес нашата кулинарна изложба е само от хлебни изделия. До тук се стигна следвайки пътя на хляба през вековете до днес. Тук присъства и характерният и различен хляб на етносите в нашата община.

     Хлябът свързва народите. Това показахме с участието си в този проект, където хлябът ни свърза с още 12 държави по поречието на река Дунав.

     И днес, аз спокойно мога да кажа – хлябът ни свързва, а това е и новият международен проект, в който сме включени „Вкусовете на Дунава – хлябът свързва”

 

      

 

                                                                                Веска Узунова

 Председател  на „Съюз на пенсионерите 2004” Община Сливо поле

 

 

 

 

Страницата е създадена :