Уникални пазари в света

Пазарите са възникнали в дълбока древност, когато е възникнала нуждата да се обменят. Днес съществуват множество пазари - финансови, търговски, трудови и т.н. Ще разгледаме класическите, търговски пазари или по ориенталски - "базари". Това е не само място, където можете да си купите нещо, което ви е необходимо тук можете да общувате и да се и срещате.

Плаващ пазар Дамноен Садуак в Ратчабури, Тайланд

Столицата на Тайланд, Банкок, е смятана за "Венеция на Азия", с многобройните си канали. Не отстъпват и провинциите. Например, в град Ратчабури се намира уникалния пазар на вода, чиито традиции се намират а в древни времена, когато тайландците масово употребявани лодки в ежедневието.

Пазарът Бокерия, Барселона, Испания

Най-богатият и най-известният пазар в Барселона - Бокерия или Mercat де Sant Josep. Споменава се за първи път през 1237 г., когато до градските стени се образувал пазар за хранителни стоки, където продавали селяните от съседните села и градове. Мястото на пазара се променяло непрекъснато, и едва през 1840 г. в Деня на Св. Йосиф (Sant Josep) започнало изграждането на сегашната търговска сграда.

Пазарът изпълнява не само своята основна функция, но и представлява интересна забележителност на града. Тук се предлагат продукти от всички континенти.

Продавач на плодове в Пушкар, Индия

Град Пушкар е известен също със своя най-голям в света пазар на говеда- тук докарват до 25 хиляди едногърби камили

Пазар на маслини в Сен-Реми-дьо-Прованс, Франция

Град Сен-Реми-дьо-Прованс е известен с това, че тук е роден Нострадамус и се е лекувал от лудостта си Ван Гог. Също така тук е пазарът на зехтин.

Залив Халонг, Виетнам

Едно от най-удивителните места на Земята. Заливът на Дракона, заема около 1 500 кв.км. с три хиляди островчета и скали. Внесен е в списъка на Юнеско.Рай за туристи и предприемчиви търговци.

Пазар на кашкавал в Алкмаар, Холандия

През март се открива ежегодната "кашкавалена търговия" в Алкмаар, традицията продължава от три века. Пазарът привлича много специалисти и туристи.

Пайк Плейс-маркет, Сиатъл, САЩ

Един от най-старите обществени пазари на САЩ. Разположен е на тихоокеанското крайбрежие в Сиатъл. Тук се продават морски продукти, селскостопански продукти и занаятчийски изделия. Интересни за туристите представлява не само голямото продуктово разнообразие, но също така многото улични актьори, клоуни и певци. През годината пазарът се посещава от над 10 милиона души.

Нощният пазар в Чиангмае, Тайланд

Един от многото пазари в Чиангмае, северен Тайланд. Работи от седем вечерта до полунощ. На него ще намерите различни дрънкулки от северен Тайланд.

Пазар в Кайро, Египет

Пазар в Маракеш, Мароко

Индонезия

Пазар Жан Талон, Монреал, Канада

Търговец на краставици, Мандалай, Бирма

Нощен пазар, Занзибар, Танзания

Продавач на дини, Кабул, Афганистан

Дамаск, Сирия

Хан ел-Халили, Каиро, Египет — най-големият пазар в Африка

Болоня, Италия;

Пазар за цветя в Амстердам, Холандия

Лима, Перу

Боливия

Санторини, Гърция

Одрин, Турция

Мадейра, Португалия

Мекнес, Мароко

Източник

Михаил Кръстев