пам своб инд

 
 

 Паметник на Свободата - Русе

                                                 

 

пам на своб 3 

 

Извисяващ се в  центъра на едноименния  „Площад на свободата” в Русе това е най-емблематичния паметник! Историята му е с начало  11 август 1909 година, когато хиляди хора от цялата страна се стичат  в Русе за неговото откриване.

Но всъщност идеята за  построяване на паметник, с който да се отдаде почит на загиналите за свободата, поставят членове на Поборническо –опълченско дружество известно с изключителното си родолюбие. Положен е първия камък на 4 септември 1890 г.  Избраното  място е началото на днешния Парк на младежта. Обаче идеята не се осъществява, тъй като Дружеството и Общината изпитват неимоверни финансови затруднения. Затова чак през 1895 година започва  вече нова кампания  за построяването на паметник.

През това време се оформя центърът на Русе. Отчуждени са земи в полза на създаване на голяма  градска градина. И идва решението точно тук да бъде издигнат Паметникът на Свободата.

Сключен е договор на стойност 65 хил. лв.със строителния предприемач Стойчо Кефсизов.  Той е бивш опълченец и участник в боевете на Шипка.

Възприема проекта като делото на живота си. Така точният човек е намерен, но за съжаление се оказва, че дружеството има едва 15 хиляди лева, а останалите се налага да събере чрез дарения. Непредвидени разходи покачват сумата за построяването повече от двойно и тя става 150 хиляди лева.

И започва една офанзива за набиране на средства и материали от дарения на българи от цялата страна.

Проектът може би никога нямаше да бъде изпълнен и паметникът би останал химера, ако не е решаващата помощ на братя Симеонови - известни банкери и основатели на Търговско-индустриалната камара в града. Те дават 50 хил. лв.  и чрез останалите средства, събирани из цялата страна, сумата най-накрая е налице.

Събират се 150 хиляди лева. Докарват се гранитни блокове от Австрия. Оформя се идеята фигурата да бъде на Цар Освободител – Александър Втори. Авторът, известният флорентинец, Арналдо  Дзоки /Цоки/, вече е правил такъв паметник в София, срещу Народното събрание, и тук се взема решение монументът да бъде жена – символ на свободата. В едната си ръка държи меч, а с другата сочи на север, от където са дошли руските войски. В подножието два лъва пазят монумента. Единият символично разкъсва оковите на робството, другият пази свободата, и в дъното две оръдия-трофеи.

Насрочена е дата за откриването – 11 август 1909 г. Тази вест има изключително силен отзвук в цялата страна.- Започват да пристигат  хора от много градове- участници във войната.

В тържествения ден  идва специална делегация от София – генерал Радко Димитриев, премиерът  Ал. Малинов, М-р на правосъдието Т.Кръстев и М-р на ВР  Стефан Паприков. Пристига и Райна Княгиня – радостно посрещната и приветствана от множеството.

След отслужена панихида паметникът е тържествено открит и той се превръща  в емблема на града ни!

 

 

 пам своб 2

изглед от миналото

 

 

 пам своб открив

Откриване на паметника  1909 г

 

 

 

Подбрала :Рени 4а

 

Страницата е създадена :