шаблон цвете

Начало Начало    Контакти Контакти
 

    

„От  раклата на баба”

                                       Лина Казакова

 

годеж 12

 

        Сгодявали ли сте се? Някога, в далечната ни младост ? Тръпнела ли е и Вашата душа за срещата с момковата рода? Дали ще ме харесат, достойна ли съм да се влея в техния род...

        А присъствали ли сте на толкова вълнуващо, красиво, но позабравено българско събитие?

        Е аз присъствах! Наслаждавах се заедно със стотиците гости на възстановката (пресъздаването) на този исконен български обичай от пенсионерските клубове на с. Борисово от община Сливо поле.

        Като истински артисти, след дълги репетиции, включвайки и младите в селото тия ентусиасти възкресиха пред зрителите цялата прелест на събитието проведено под мотото „ От раклата на баба”

        За автентичността на „годежа”  помагаше и прекрасния клуб на пенсионера разположен в стар селски двор, включващ стара селска къща с принадлежащите обор, сайвант, с каруца и файтон, изложени земеделски сечива инструменти и инвентар оживя от нашите спомени. А участниците наистина са отворили „раклата на баба” с красиви ръчно тъкани ризи и кърлянки, писани греещи престилки и забрадки.

        Пред зрителите оживяха и задявките на младите край кладенеца и одумките на селските свахи и уговорките на двата рода за големия празник.От пеща момината рода извади печения петел, баниците и питката за да посрещнат достойно момковата рода.

        А те пък дойдох с писана каруца и бял кон през широко отворените порти.

        Гост на тържеството беше и кмета на община Сливо поле, който развълнуван от видяното  обеща: „Ако намерите едни луди-млади, които биха се оженили по показания обичай, аз ще помогна освен годежа да направим и сватбата...” А когато г-н Атанасов обещае всички пенсионери в общината знаят – ще стане. Неговата готовност за помощ е оценена не само от хората от общината.

Г-н Й.Казаков Председател на областната организация на Съюза на пенсионерите 2004 му връчи адрес на признание  и паметен знак на съюза за грижите към възрастните хора от общината  от името на Председателката на Централния съвет на съюза г-жа Валентина Николова

        И както каза председателката на Сливополската общинска организация  Веска Узунова: „Гответе се за голямата сватба”

        И ние се готвим: да гледаме, да се вълнуваме и радваме.

 

Чувате ли? – пее кросното,хвърчи совалката, момата довършва сватбените дарове...

иде сватбата!

 

годеж 9

 

 

 

Страницата е създадена :