Съюз на пенсионерите 2004
Начало Начало    Контакти Контакти

За ядките

Не всички знаят, че орехите и другите ядки влизат в топ продуктите - антидепресанти.Леската била известна още от древни времена. Прадедите ни са правели от тези ядки амулети за предпазване от нечистите сили и природните катаклизми. Този вид ядки съдържат голямо количество витамини А и Е. Подобряват дейността на главния мозък. Най-добре е да се употребяват в суров вид.

В рецептите на индийската и азиатската кухни често присъстват ядките кашу. Използват се за приготвяне на първи и втори блюда, мезета, сосове, десерти. Укрепват имунитета, подобряват сърдечната дейност и успокояват зъбобола. Двадесет ядки кашу на ден и организмът ви получава денонощната норма желязо. Преди употреба трябва да го опечете, тъй като в суров вид са безвкусни.

Шам - фъстъците често наричат „усмихващи се ядки”. Но независимо от тяхната ниска калоричност и богатия им минерален и витаминен състав, не бива да се увличате много по тях. Денонощната норма за възрастен човек е 15 ядки. Помагат при лекуване на хранителния тракт, дихателните пътища, малокръвие и жълтеница.

На хората склонни към сърдечни заболявания лекарите препоръчват да изяждат не по-малко от 60 грама бадеми на седмица. Бадемите са богати на фосфор, калий и желязо. Използват се често за приготвяне на десерти. В Испания ги считат за елитни ядки.В Кавказ т.н. гръцки орехи се почитат като свещено дърво. Там могат да се срещнат дървета на възраст повече от четири века. Плодовете съдържат голямо количество аминокиселини, дъбилни вещества и ценни минерали. Помагат при физическо изтощение, малокръвие, заболяване на нервната система, сърцето и стомаха. Регулярната им употреба защитава мъжа от полово безсилие.

За полезните свойства на кедровите ядки е писал още средновековният лекар и учен Авицена. Съвременната наука само потвърждава изводите на учения. Ядките се отличават с голямо съдържание на витамини, макро- и микроелементи при малко съдържание на влакна. Особено полезни са за деца и възрастни. Хора склонни към напълняване трябва да се ограничават от използването на този вид ядки.

За най-вкусен орех по право се счита бразилският орех. Използва се като мезета, при приготвянето на салати и десерти. Два ореха на ден и организмът ви получава денонощната норма селен. Недостатъкът му води до преждевременно стареене. Освен това тези ядки ви зареждат с бодрост и енергия, красива, чиста кожа и намаляват риска от сърдечни и онкологични заболявания.

Най-големият орех на Земята – кокосовия. Един орех може да достигне до четири килограма. Освен прекрасния вкус и аромат, орехите съдържат голямо количество витамини от група В, макро и микроелементи. Влияят благотворно на имунитета, зрението, храносмилателната система, на работата на щитовидната жлеза. Кокосовото мляко притежава подмладяващ ефект.

Фъстъците. В света са известни около 70 вида. Представляват прекрасен антиоксидант. Подобряват зрението, слуха и паметта. Използват се нае само като хранителен продукт, но и като суровина в химическата промишленост при изработването на пластмаси, синтетични влакна и лепила.

Любимо лакомство на много французи и италианци са кестените. Във Франция даже имат празни – ден на кестена. На този ден из цялата страна витае ароматният аромат на печени кестени, който идва от мангали, установени направо на улиците. Във всички кафенета можеш да си поръчаш вкусни блюда с добавени кестени. Това могат да са супи, суфлета, салати, изпечени вкусни десерти. Съдържат голямо количество витамини С и В. Диетолозите настоятелно съветват вегетарианците да включат кестените в своето меню

Източник: http://zabort.ru/blog/facts/21905.html