Какво е това обида

 

Това чувство е познато на почти всички. У някой обидата заема почти цялото жизнено пространство, а някой се е научил да се справя с това чувство и по-добре да разбира себе си и своите желания.

 

Усещането (емоцията) обидата - редуване на протест, обвинение, агресия и преживяване  на страданието, използвано за привличане на вниманието и натиск върху партньора.

За повечето хора, обидата и чувството за обидаса естествени синоними, но това не е така. За да бъдем точни, то обидата е житейска ситуация (несправедливо нарушаване на правата, ущърб на честта или статуса), а чувството за обидапреживяване  на това събитие.

 

Като правило, чувството за обида възниква, когато нашите очаквания не се оправдават.

 

Най-често се обиждат хората, които не ценят себе си, а много очакват от близки, роднини или сътрудници. Те недооценяват своето влияние на отношенията с другите хора. И тогава им се струва, че всичко зависи от другите.

 

Обидата се ражда в детството, когато всичко се решава за нас от родителите. Тази е позиция на малкото дете, на което винаги всичко е малко (внимание, пари, значимост, ...). И ако това чувство в живота ви заема достойно място - това е сигнал, че е време да пораснеш.

 

 

 

Обидата (както в детството,така и в зряла възраст) - отлично средство за манипулация, т.е. постигане на желаното не по пътя на договора, а заобикаляйки интересите на другия човек. Отлична двойка - обида +чувство за вина.

 

Един се обижда, друг се чувства виновен (често дори не разбира защо), и поради това чувство  прави всичко, което искат от него. Понякога това работи през целия живот, когато има вътрешно, подсъзнателно съгласие от двете страни. Но понякога на втория му омръзва, и той може да напусне връзката, ако партньорът не се променя.


Друг вариант, когато обидата използваме, за да не направим нещо за другия. Ако човек често "угодничи", т.е. прави много неща за другите, за сметка на своите интереси, тогава в един момент (често несъзнателно) у него се натрупва раздразнение, гняв, умора - и той се обижда. "Аз правя всичко за вас, и вие! .." Винаги присъства очакването за същото отношение към него (аз за вас, а вие за мен).

 

Но това е скрито, не се проявява, а често се провъзгласява, че "аз просто така, просто съм доволен". И ако след това, след известно време нахлуе обида - бъдете снизходителен към себе си, всъщност в действителност "не е просто така" - и това е една отлична възможност да се опознаете по-добре и да коригирате своето поведение и отношенията си към хората в бъдеще.

<


А какво хубаво има в обидата? Добре е това, ако точно и с уважение се отнасяте към чувствата си. Можете да разберете много неща за себе си и своите желания. И опознавайки себе си по-често ще си задавате въпроса: "Как аз самият мога да постигна това".

 

Например: Искам внимание от някого.

 

1.Мога да помоля за внимание.

2. Мога да отдам внимание на това лице, а може би ще получа  внимание в замяна.

3.И какво интересно, ново искам в нашите взаимоотношения?


Обида - това е сигнал за това, че е добре отношенията да се актуализират, развият, да ги погледнем по-внимателно. А може би просто да си починем. Може би обидата се появява от това, че си подгонил сам себе си и не си даваш почивка. Тогава всяка забележка отвън предизвиква неадекватна реакция може и обида.


Как да се справим с чувството за обида? Какво съветват психолозите?

За да се справите с чувството за обида, опитайте:

 

1. Признайте пред себе си: "Да, аз се обидих"

2. Изразете чувствата си към този, на който сте обидени

3. Разберете какво толкова много ви е обидило.

4. Избягвайте самообвинение. Изгладете всички мисли и думи за себе си. И след като почувствате, че изпадате в самообвинение, спрете се. Избягвайте не-конструктивна критика към себе си. Бъдете доброжелателен към себе си, обичайте се, и по-често се хвалете - тогава ще станете по-малко уязвими за другите.


Как да отговорим на обидата? Първата и най-важна стъпка - е търпеливо да дадем възможност на човека да говори открито. Не влизайте в каквито и да било обяснения, докато агресорът не изрече окончателно своя гняв и агресия. Когато видите, че агресорът е в състояние да ви чуе, може да му кажете следното: "Аз прекрасно разбирам, че сте разстроен. Имате право да се възмущавате, но бъдете така любезен да престане да ме оскърбявате "Как да се справят с негативните емоции и как да управляваме гнева си, когато сте обидени? Какво съветват психолозите?

Гневът, който изпитвате е желателно да изразите веднага пред агресора. Но не трябва да реагирате на агресията с агресия. Обърнете се към агресора, с думите: "Чуйте ме" и направете едновременно спиращ жест. След това започнете да говорите бързо, твърдо, подчертано сериозно и без да се усмихвате.Ако не съм била права и са ми показали това, и съм се обидила, как да постъпя?

Психолозите съветват да се реагира, както следва:

 

1.Извинете се за това,за  което наистина сте виновни, дори ако току-що са ви обидили.

2.Покажете, че разбирате и уважавате чувствата на другия ("Разбирам колко сте разстроени"), така ще се присъедините към неговите чувства и ще дадете ясно да се разбере, че не е необходимо да се повтарят отново и да се описват отново тези чувства във връзка с неговото оскърбление.

3.Обяснете на партньора си как се отнасяте и какво чувствате във връзка с неговото оскърбление

4.Предложете такова решение, което да устройва и двама ви.

Това ваше поведение трябва да разреши конфликтната ситуация.


Ако обиждащият изразява агресия не с думи?

Обикновено агресията идва едновременно или непосредствено след невербалното поведение. Ако агресорът демонстрира отношението си към вас само на невербална ниво (тежък пронизващ поглед, поза "ръцете на хълбоците", юмрук, който тресе пред носа на събеседника, твърде тежка или бърза агресивна походка и т.н.), е важно

 

• не мълчете, потискайки чувството на гняв и обида

• не тълкувайте невербалното поведението на обиждащия

• обсъдете ситуацията: изразете това, което чувствате и кажете какво не ви харесва в тези жестове

Винаги е по-добре да се разберете в отношенията си и да разредите възникналото между вас напрежение, отколкото просто да мълчите. Освен това, ако не реагирате по никакъв начин, ситуацията ще се повтори.


Как да простиш обидата? Какъв съвет дават психолозите?

Един от начините да се отървете от чувството за обида - е да си представим, че ние сме обиждащия и мислено да се избавим от него. След като в детайли сте си представили тази сцена, мислено възстановете всички следи от побой по тялото на извършителя и му простете за причинените обиди. Обидите трябва да бъдат простени, тъй като непрощаването им вреди на първо място на лицето, което ги носи в себе си. Обидите причиняват болка и дразнене, развалят настроението, пречат на работата и, в крайна сметка, предизвикват различни заболявания. Затова трябва да поискаме прошка от насилника и след това простим на себе си. И тогава на душата ни ще стане по-леко и свободно. За да проконтролирате качеството на свършената работа, представете си, че сте се прегърнали човека, на който току-що сте простили. Ако ви стане леко, и нищо не ви пречи, значи сте се справили добре, а ако нещо ви пречи да простите обидата, тогава ще трябва да се повтари цялата процедура от начало до край.

Малко вълшебство

За да се справите с емоционалната страна на обидата, можете да използвате "психологическо вълшебство ". Това отнема 15-20 минути , когато бъдете съвсем сам. Изключете телефона в този момент, за да ви попречат. Ако в къщата ви е винаги многолюдно, това упражнение може да направите, например, в банята. Заемете удобна за вас поза. Отпуснете се, ако искате затворете очите си. Припомнете си своя ярка обида. Помислете къде живее вашата обида (в гърдите, главата, ръцете и т.н.)? Опитайте се да си отговорите на въпросите:

• Какъв е нейният размер?

• Какъв е цветът й?

• Каква е консистенцията й (течна, твърда, газообразна)?

• Каква е температурата й (студена, топла, гореща)?

• Каква е на опипване (приятна, лепкава, мека, променяща формата си и т.н.)?

След като вече добре си представите облика на своята обида, решете за себе си решете харесва ли ви това, че живее вътре в теб или не? Ако ви харесва, да продължавате нататък е безсмислено. Ако не , извадете я от тялото си. За да направите това, направете движение с ръцете си, все едно, че нещо изваждате. "Задръжте го", малко в ръцете си. Решете дали ви е нужна тя в момента? Ако решите, че да, "скрийте" го на място, което не се използва често, но ще бъдете в състояние да я "доставите", ако имате нужда от нея. Ако решите, че не ви е нужна, то унищожете я по какъвто и да е начин: изплакнете я с вода в канала, хвърлете я през прозореца, изгорете я, и т.н. При това е важно е не просто да си представите това, което правите, а да го направите възможно най-конкретно: направете движение на изхвърляне, запалете свещ, измийте "обидата" от ръцете си. Сега се вслушате в тялото си. Какво има на мястото, където е била обидата? Възможно е да има ново приятно усещане. Но ако има празнота, тя трябва да бъде запълнена с нещо. Помислете за това, какво трябва  да е това чувство (размерите му, температура, форма и т.н.). Запълнете празнината с нови приятни усещания. Може би това упражнение ще трябва да направите няколко пъти докато обидата престане да ви измъчва. По същия начин можете да се борите с всички негативни емоции.
 

 

Източник

 

Превод Михаил Кръстев