шаблон цвете

Начало Начало    Контакти Контакти
 

Градски  легенди от старо Русе

 

* Легендите - част от културната съкровищница на Русе *

 

Денчо  Ножаров

 

 

            Малко преди да се появи тази година,  в центъра на красивия ни град, ледената експозиция - второ издание на фестивала   „Русе – Айс фест” , да си припомним какво разказват легендите…

 

 ножаров 9

 

            Денчо Ножаров – една колоритна русенска личност! Бай Денчо сладкаря – първият снежен ваятел.

            В четиридесетте години на миналия век бай Денчо имал сладкарница – там където сега се намира ресторант „Ла страда”. Наричала се  „Швейцария”. В нея сладкарят предлагал вкусни неща, приготвени без днешните набухватели, консерванти и оцветители. И друго, което  правило сладкарницата известна са били уникалните фигури, които бай Денчо извайвал от сняг и лед. Изпод сръчните му ръце  излизали фигури на  животни, предмети на бита и исторически личности и политици, които хората веднага разпознавали. И макар да знаел, че творенията му са бързо преходни, бай Денчо не щадял труда си.

 

ножаров 10

 

            Той извайвал  ледените фигури  нощем. Натрупвал грамади сняг пред сладкарницата, заливал ги с вода да се заледят и след това с поялник и сладкарски нож възкресява от ледените късове образите на бележити  люде и фигури на животни в естествена големина.

 

ножаров 11

 

           През една дълга и студена зима, във връзка с годишнина на Гьоте, той създава образа му, който трае чак до месец март. Но на първи април връхлита силна снежна буря и за една нощ „Гьоте магически се превръща  в Мефистофел” – шеговито обяснявал бай Денчо.

           Славата на майстора бързо се разнесла и извън пределите на  „дунавската столица” на България. За него разказвали чуждестранни вестници. Италиански вестник от 30-те години публикува снимка на скулптиран от сняг Галилео Галилей и безсмъртната му фраза „И все пак, тя се върти“, като посочва името на самобитния майстор - „D.Nozarov, baj Denco“, и обяснява, че това е един „гениален български сладкар, роден в Габрово“.

 

Легендите разказват, че русчуклии  с удоволствие и интерес посещавали сладкарница Швейцария и се възхищавали на ледените  творения.

 

 

 

ножаров 15

 

 

ножаров 12

 

 

 

ножаров 16

 

 

ножаров 13

 

 

 

 

Страницата е създадена :