Ненците на Сибир

Ненецките еленовъди със своите елени се преместват на ново място по древни миграционни маршрути. През зимата, когато температурата пада до -50 градуса по Целзий, ненците пасат своите елени на пасищата, където растат мъхове и лишеи в южните гори или в тайгата. През летните месеци, в резултат на среднощното слънце става светло, дори и през нощта, овчарите напускат районите с такава растителност и мигрират на север. Те преминават замръзналата река Об и да стигнат до безлесната тундра на брега на Карско море.

В арктическата северна Русия добивът на природни ресурси и изменението на климата представлява двойна заплаха за коренните жители на Сибир - ненците. Ненецитв, ежегодно извършване миграцията на повече от хиляда километра в цялата тундра, напълно зависими от техните стада от елени, които използват за храна и облекло.

Блатиста местност на полуостров Ямал: започва от Карско море в северната част на Сибир и отива далеч отвъд Полярния кръг. На изток е плитки води залива Името Ямал в превод от езика на коренното население означава "край на света." Това е отделена, разрушена от ветровете местност, където цари вечен мраз, реките са покрити с лед, и растат само малки храсти. Била е дом за Ненците в протежение на  повече от хиляда години. Днес номадския начин на живот е под заплаха поради изменението на климата и откриването на едно от най-големите газови находища в света.

Древните маршрути на миграция на ненците са пострада значително, поради развитието на инфраструктурата, свързана с добива на природни ресурси. Пътищата стават непроходими за елените, а замърсяването заплашва качеството на пасищата.

По времето на Сталин, ненецките общини били разделени на групи, които се наричали бригади. Ненците били принудени да живеят в колхози  и по селата. Всяка бригада давала част от месото под формата на данък. Децата били разделени от родителите си и изпратени да учат в държавните училища, интернати, където им било забранено да общуват на родния си език.


Ненци до палатката си с конична форма, която се наричала чум и се изработвала  от еленови кожи.


"Елените – това е нашият дом, храната ни, нашата топлина и нашите инструменти". Ласото изработвали от еленови сухожилия, инструментите и някои части от шейната- от костите, палатките и облеклото от кожите.


Всеки ненец имал свещен елен, който не можело да бъде убиван, докато е можел да ходи.


Еленското е най-важната компонента на ненецката диета. Консумира се сурово, замразено, и варено, а също заедно с кръвта на току-що убития елен, в която има много витамини. Ненците ядат също риба, като бяла сьомга и бяла риба, и събират планинска червена боровинка през лятото.


С разпадането на комунизма, младите хора започнали  да напускат селата си, тази тенденция продължава и днес. Но към градските условия след тундрата ненците много трудно се адаптират, което много често е причина за алкохолизъм, безработица и психични заболявания.

Жени оборудват шейните, която се използват за превоз на нещата. През нощта, шейната се разполага около чума.


Арктика се променя бързо. Поради топенето на ледовете още в началото на пролетта, както и благодарение на незамръзналите реки в края на есента, ненците трябва да променят своя многовековен миграционен маршрут. Елените все по-трудно се предвижват по безснежната  тундра. Повишаването на температурата се отразява върху растителността, която е единственият източник на храна за елените.

Поради топенето на вечните ледове, много местни сладководни езера започнали да се разливат, което води до влошаване на риболова. Тъй като ледът около полуострова се топи, океанът отваря път за морския транспорт. Арктическата  морска ивица е потенциален портал за търговията между Азия, Европа и Северна Америка.

Подготовката на мега-проекта "Ямал", дългосрочен проект за използване газа на полуострова, разработен от Газпром, започна още през 1990-те години. През май 2012 г., е направена първата доставка на газ от огромното Бованенковско находище. Всяка година милиарди кубически метра газ ще бъдат изнасяни в Западна Европа.
"Това, което се случва със земята ни е много важно за нас. Ние се страхуваме, че поради всички тези нови индустрии, ние няма да можем да мигрираме повече, което може да доведе до изчезването на нашия народ. "

В момента, в тундрата сe изграждат тръбопроводи, сондажни кули, асфалтови пътища. 525-километровата железопътна линия Об-Бованенково, която е най-северната в света, стартира в началото на 2011.
"Ние се молим, компаниите, занимаващи се с проучване дейностите на територията на Ямал, да вземат предвид нашите възгледи. Много е важно тръбопроводите да не затворят  достъпа до еленовите пасища. "

Преди няколко години ненецки говедар открил добре запазени останки от шестмесечно бебе на мамут в замръзналата земя на полуостров Ямал. Възрастта на тези остатъци се оценява на 42 000 години.

Ненците, живеят в тундрата с крехката му екология в продължение на много стотици години. Но сега обичайната им съществуване е заплашено реално.

Ненците са преживели проблемите на колониалната инвазия, гражданската война, революцията и насилствената колективизация. Днес, техният начин на живот отново е под заплаха. За да оцелее, този народ се нуждае от свободен достъп до своите пасища, а околната среда трябва да остане незасегната от промишлените отпадъци. За Ненците тундрата е дом, а елените-самият живот. "Елените са нашият живот и бъдеще."

 

Източник