Не правете така

География на случайните обиди

На 11 ноември по време на посещението си, на срещата на върха АПЕК, Владимир Путин заметнал един шал върху раменете на съпругата на Председателя на КНР Си Цзинпин. Жителите на Китай възприели жеста на руския президент на нож и бързо отстранили кадрите от социалните мрежи и местните медии, в които руският президент изразил загриженост към Пен Люиан. По този повод списанието TJournal решило да разбере какви други действията могат да обиждат хората от други страни на света.

Средният Изток: Да използвате лявата си ръка и да си показвате подметките

В Средния Изток, Индия и някои части от Африка лявата ръка няма много добра репутация, свързано с посещението на тоалетната. Ето защо чрез нея не бива да се яде, да се правят подаръци, да се здрависвате и да се правят много други обикновени неща. Освен това в тези страни е оскърбително да поставяте крак върху крак или просто да показвате на другите подметките си: те се считат за символ на всичко мръсно.

Тайланд: Да се дояжда храната

В Тайланд, на Филипините и в Китай стопанинът на дома или ресторанта се обижда, ако гостът изяжда всичко до последната троха. В Русия, празната чиния се приема като комплимент към готвача, но в тези страни, е достатъчно дебел намек, че храната не е била достатъчна. Поради това, последното парче е по-добре да оставите, независимо от това колко вкусно я яденето. По същия начин, Португалските гости, помолвайки за сол и пипер, може да обидят готвача, че не може да се справя с подправките.

Казахстан: Да помолите да долеят чая до ръба на чашата

По стара традиция в Казахстан, на госта не доливат чая до ръба, ако не искате той по-бързо да си тръгне. Пълната чаша - знак, че е време. Впрочем младото поколение може и да не знае вече за това.

Танзания: да идвате навреме

В Танзания, закъснението се счита за норма, и своевременното или ранното появяване, напротив, обида. Особено, ако става дума за отиването на гости. По-добре е да закъснеете 20-30 минути.

Италия: Да показваш с пръстите си знака "коза"

В Италия, Испания, Португалия, Бразилия и някои от балтийските страни "Козелът" (жест с малкия пръст и показалеца) е най-добре да запазите за себе си. Такова показване от мъж означава, че жена му му изневерява.

Африка: Да снимаш хората без разрешение

Хората по света не обичат да бъдат снимани без разрешение, но за цяла Африка това е много по-сериозно: местните хора са убедени, че всяка снимка взема от тях част от душата им. Освен това , в тези места не трябва да се правят комплименти: стопанинът може да си помисли, че гостът очаква подаръци.

Виетнам: Да кръстосваш пръсти

Според жителите на Виетнам кръстосаните пръсти на едната ръка приличат на женската част от тялото. Реакцията може да очаква същото.

Австралия и Нова Зеландия: Да сядаш зад таксиметровия шофьор

В Австралия и Нова Зеландия, таксиметровият шофьор може значително да се обиди, ако самотния пътник предпочита да седне на задната седалка. Впрочем той няма да има такива претенции към двойка или самотна девойка: Последната - да не изкушава с коленете си водача

Турция: да стоиш с ръце в джобовете

В Турция, този жест се смята за проява на неуважение.

Англия: да показваш два пръста

В Обединеното кралство, Ирландия, Австралия и Нова Зеландия трябва да си помислиш внимателно, преди да помолиш бармана за две бири. Счита се, че този жест, се възприема като демонстрация на средния пръст.

Китай: да докосваш главата на някой друг

В будистките страни не бива да гладиш случайно малко момче по главата. Будистите вярват, че тази част на тялото е свещена, така че такива контакти трябва да се избягват по принцип,

Почти навсякъде: Да посочваш с палеца си

В Иран, Тайланд, Афганистан, Италия, и в още много страни палецът се счита за оскърбление по най-различни причини. От този безобиден и познат жест при пътуване трябва да се откажете напълно.

Бразилия: Да се показва знака "OK"

В Бразилия и Франция, този жест може да се възприеме от анатомична гледна точка. OK за местните жители - е дупка в известен смисъл.

Япония: Даване на бакшиш

В много страни по света към пиенето на чай се отнасят по различен начин. В САЩ, например, малките бакшиши се считат за оскърбителни, докато в Япония, напротив, по-добре е да не се дават: плати си обяд и готово. В много европейски страни нещо като бакшиш (такса за обслужване) винаги си вземат, а често дори не предупреждават посетителя.Източник:


Превод М. Кръстев