шаблон цвете

Начало Начало    Контакти Контакти
 

  

Чужденците, които обичаха България

  

Те са родени  на хиляди километри от родината ни, но в един момент от живота им се оказват пряко свързани с България.

Ще ви запознаем с делата на едни чужденци, чиито имена сте свикнали да виждате да красят булеварди, улици, стадиони и т. н.

А замисляли ли сте се защо? Защото, макар и чужденци, те са помагали на българския народ и искрено са обичали България.

 

нансен1

 

Фритьов Нансен и спасяването на българските бежанци

  Ако разгледате материала за Фритьов Нансен в уикипедия , ще научите, че това е бил виден норвежки полярен изследовател, океанограф, дипломат, хуманист, философ и лауреат на Нобелова награда за мир.

   С какво, обаче личността на норвежеца е свързана с България.

Като върховен комисар на Обществото на народите /ОН/ в периода на гръцко-турската война  /1919-1922г/ той помага на милиони бежанци, сред които много българи от Западна Тракия да се приберат по домовете си. За тази цел Фритьов Нансен изготвя революционния за времето си Нансенов паспорт, благодарение на който хиляди наши сънародници са депортирани от егейските острови на родна земя. Именно за тази своя хуманна дейност през 1922 г. великият норвежец е удостоен с Нобелова награ да за мир. Негова е показателната  за веруюто му реплика „С трудните проблеми се справям веднага. За невъзможните неща  ми трябва малко време, за да ги реша.”

България също показва  признателността си към норвежкия дипломат.

През 1921 година Нансен е награден с почетния знак на Българския червен кръст и с ордена „За гражданска заслуга”.

През 2012 година в междупарковото пространство до НДК пък бе открит негов паметник.

 

Джеймс Баучер – журналист с британски паспорт, но българско сърце

  За Джеймс Баучер, ирландски журналист и дългогодишен кореспондент на вестник „Таймс” за Балканите, е малко да кажем, че е обичал България, защото направо я е обожавал. За него нямало по-приятни занимания от тези да се облече в българска носия, да яде кромид лук и, естествено, да пие ракия.

Как, обаче, става така, че от далечна Ирландия се озовава у нас?

След като завършва в Дъблин и Кеймбридж, ирландецът напуска престижната си работа като преподавател в „Итън”, за да  започне работа  в Таймс”.

Впоследствие е командирован като кореспондент на вестника за Югоизточна Европа.

В своите материали Джейм Баучер описва подробно трудностите и несгодите, на които са подложени  българите след Освобождението. Отправя остри критики към Букурещкия и Ньойския мирен договор и се превръща в яростен защитник на националната ни кауза. Благодарение на него , повечето европейци научават, че в сърцето на Балканите живее един добър и честен народ, който обаче е жестоко ограбван през размирните тогава години.

 

ръченица

И една повече от любопитна подробност: Всички знаем прословутата картина на чеха Иван Мърквичка – „Ръченица”. А знаете ли кой е едрият мъж, пременен в шопска  носия, който потропва народния танца?

Да това е Джеймс Баучер! Действието на картината се развива в село Бистрица, Софийско. Именно там ирландският журналист се запознава с чешкия художник, а общото помежду им е голямата им любов към България.

   Предсмъртното желание на Джеймс Баучер е да бъде погребан край Рилския манастир.

   Той е единственият чужденец на когото е оказана подобна чест.

 

 

 

Източник: https://www.webmiastoto.com/

 

 

 

 

Страницата е създадена :