Наименования в чест на известни личности

 

Градове, площади, улици, сгради и университети често се наричат с имената на известни личности, пряко или косвено свързани с тях. Такива наименования обикновено се наричат ​​епоними. Повечето от тях сравнително лесно се узнават, но има думи - епоними, за които вие, вероятно, никога дори не сте подозирали. Най-често това са най-обикновени думи, като саксофон или сандвич, които, не бихте повярвали, са кръстени в чест на определени исторически личности.

 

Бойкот


Тази дума често се отнася до действието на доброволно въздържание от употреба, покупка или провеждането на каквато и да е работа с физически лица, организации или държави. Това е един вид политически или социален протест. Но малцина знаят, че произхода на думата датира от Чарлз Бойкот, британска земеделски агент, живял през 19 век. Той е бил отлъчен от местната общност, след като отказал да намали лихвените проценти.

 

Децибел

 

Децибел - логаритмична единица, използвана за изразяване на отношението между двете стойности на физическа величина, обикновено се използва за измерване на интензитета на звука. Един децибел е една десета от бела, наречена е в чест на Александър Греъм Бел, известен шотландски учен, изобретател, инженер и новатор, който има заслуга за създаването на първия телефонен апарат.

Шовинизъм

 

Шовинизъм е прекалено преувеличаване на патриотизма и вяра в националното превъзходство. Корените на този термин отвеждат към историческата фигура на Никола Шовен, легендарен френски войник и патриот, служил в Първа армия на Френската република, а след това в армията под командването на Наполеон.

 

Казанова

 

Днес терминът Казанова се използва спрямо мъже, които проявяват, прекомерен интерес към жените. Значението му може да варира в зависимост от контекста, като се започне от прост развратник и се завърши с професионален прелъстител. Тази дума се е появила в нашата реч, благодарение на Джакомо Казанова, италиански авантюрист от 18 век и по съвместителство дворянин, който бил известен с безбройните си любовни похождения.

 

Хипноза

 

Думата « Mesmerize » в превод от английски означава "хипноза". Нейната поява дължим на Франц Месмер, немски лекар, който бил любител на астрономията и на алтернативните методи на лечение, в това число и на хипнозата. Терминът започнал да се употребява едва през втората половина на 19-ти век, след смъртта на Месмер.

 

Саксофон

 

Саксофонът е получил името си в чест на своя изобретател Адолф Сакс, белгийски майстор за производството на музикални инструменти, живял през 19 век. Той бил запален музикант, който свирел на флейта и кларинет и успял да изобрети още няколко нови музикални инструмента, които се използват широко в различни области на музикалната индустрия.

 

Фуксия

 

(Фуксия (Fuchsia) е род растения от семейството на Върбовкови

Обикновено разновидностите на растенията носят имената на учените, които са ги открили, но с фуксията нещата са малко по-различни. Леонард Фукс (1501–1566) бил немски лекар, ботаник и автор на голяма книга за растения и тяхното използване като лекарствено средство. По негово време тази книга е смятана за най-добрата публикация, а когато френският ботаник Шарл Плумие открил нов вид цвете в Карибско море в края на 17 век, той решава да го нарече в чест на Фукс.

Садизъм

 

Садизъм - е сексуална практика, при която човек изпитва сексуална възбуда в отговор на болка, страдание или унижение на другите. Макар да изглежда че е едно от съвременните извращения, в действителност историята на садизъм е от повече от 200 години. Наименованието е  получено в чест на маркиз дьо Сад, френски аристократ, политик, философ и писател, известен с извратените си и жестоки порнографски творения.

 

Никотин

 

Мощен алкалоид, който се намира в семейството на поленовите растения и едновременно е лекарствен стимулант. Никотинът е получил наименованието си в чест на сорта тютюн Nicotiana tabacum, който от своя страна бил наречен на френския посланик в Португалия, Жан Нико де Вилеман, изпратил тютюневи семена в Париж през 1560 г. По това време тютюнът е смятан за лечебно растение, пушенето на който е предпазвало от чума.

 

Шрапнел

 

Шрапнел е получил името си в чест на изобретателя си генерал-майор Хенри Шрапнел, британски офицер, известен като разработчик на ново противопехотно оръжие. Дори по време на Втората световна война, десетилетия след смъртта му, разработените от него снаряди все още се произвеждали по технологията, която първоначално е била предложена от Хенри.

Линчуване

 

Линчуването представлява самосъд, устройван от група хора. Произходът му датира от времената на американската революция. Самото наименование е получено от двама души, Чарлз Линч и Уилям Линч, които са живели във Вирджиния през 1780.

 

Мазохизъм

 

Както и садизъм, мазохизмът се появява благодарение на човека, страдащ от това заболяване. Леополд Ритер фон Захер- Мазох бил австрийски писател и журналист, станал известен благодарение на  романтичните си разкази и странното си сексуално поведение. Терминът "мазохизъм" бил въведен през 1886 година от австрийския психиатър фон Крафт-Ебинг

 

Силует

 

Думата "силует" - често се използва във всекидневния живот, обаче, историята на нейния произход е доста странна и пълна  с бели петна. Самата дума произлиза от името на Етиен дьо Силует, френски министър на финансите, който е въвел твърди икономически рамки по отношение на богатите французи по време на Седемгодишната война. Особеностите на икономическите нововъведения били такива, че скоро се превръщат в синоним на всичко направено евтино, особено се разпространило сред художниците рисуващи портрети.

 

Галванизъм

 

Тази дума се появила благодарение на Луиджи Галвани, италиански лекар, физик и философ от Болоня, който станал известен със своите експерименти с мъртви жаби. Той станал първият, който започнал да прави изследвания в областта на биоелектричество, откривайки процес, наречен галванизъм.

 

 

Бегония

 

Шарл Плумие, френски ботаник, обичал да нарича откритото от него растение в чест на известни хора от своето време. Нарекъл фуксията в чест на Леонардо Фукс, той не спира дотук, а следващото растение, открито от него, било наречено в чест на Мишел Бегона, бивш губернатор на френската колония в Хаити, който обожавал ботаника.

 

Мавзолей

 

В съвременните реалии мавзолей – това е сграда, построена като паметник, където можете да намерите и специална зала за погребение на мъртвите. Произходът на думата датира от 4-ти век, когато в Древна Гърция управлявал крал по име Мавзол. Когато той умира, му издигнали Халикарнаския Мавзолей (едно от седемте чудеса на античния свят), издигнат от съпругата му Артемизия

Брайлова азбука

 

Брайлова азбука (шрифт Брайл) е релефен шрифт, който се използва от незрящи и хора с увредено зрение. Той е кръстен в чест на своя създател Луи Брайл. Като дете Луис загубил зрението си, но още като момче, на възраст 15 години,  предложил на света своя собствена система за тактилен шрифт, който в крайна сметка позволил на незрящите хора да четат и пишат.

 

Помпадур

 

Прическата Помпадур получава името си от Мадам дьо Помпадур, любовница на крал Луи XV. Прическа придобила широка популярност, а през 1950-1960-те години я носил дори Елвис Пресли.

 

Сандвич

 

Произходът на думата "сандвич" дължим на Джон Монтело, четвъртият граф Сандвич, британски държавник от 18 век, на когото предписват изобретяването на това блюдо.

Източник