Съюз на пенсионерите 2004
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12

Притча за мравките

 

Всеки ден рано сутринта идвала на работа работливата и весела Мравка.

Дейността на фирмата била успешна, но…

 

 

 

 

 

 

Земната пчела - генералният директор на фирмата, където работела мравката, решила, че Мравката не може да работи просто така, затова била създадена длъжността надзирател и наел Торния Бръмбар

 

 

Най-главната грижа на Торния Бръмбар била да организира работата на Мравката. Заставил Мравката да прави отчети за ежедневно свършената работа.

 

 

 

 

Скоро възникнала нуждата от длъжността секретар, който да помага на бръмбара в четенето и регистрацията на отчетите на Мравката. За това наели Паяка, който класифицирал документите и отговарял на телефонните позвънявания.

 

 

А щастливата Мравка работела, работела, работела…

 

 

Земната пчела била много доволна от отчетите на Торния бръмбара, така че искал допълнителни отчети, прогнози и разчети по различни показатели. В този случай се наложило да наемат Хлебарката в качеството й на асистент на Торния бръмбар.

… а също така да се закупят компютър и цветен принтер.

 

 

Скоро работливата и щастлива Мравка започнала да се жалва от цялото подреждане и отчетите, които трябвало да предоставя и ставала все по-малко весела

 

 

Земната пчела, генералният директор, разбирал че е необходимо да се предприемат някакви мерки. Така че на мястото, където работела трудолюбивата и весела Мравка бил създаден департамент. На длъжността началник бил назначен Скакалец. Той си оборудвал съвременен кабинет.

 

 

Но Мравката вече не пеела, както по-рано и ставала все по-раздразнителна… Веднъж генералният директор, поглеждайки цифрите, разбрал, че департаментът, където работи мравката, не е така рентабилен както по-рано.

 

 

Като помислила, Земната пчела решила да наеме в качеството на консултант Совата, за да извърши диагностика. Совата стояла 3 месеца във фирмата и направила заключение: „В департамента има твърде много персонал…” Следвайки съветите на специалиста направили съкращение на персонала.

 

 

 

 

Мравката се оказала първа в списъка, тъй като през цялото време била недоволна,

 

 

 

Извод

 

Даже и не си мисли да бъдеш щастлива и работна мравка. По-добре е да си некомпетентен и безполезен. На некомпетентните не са нужни надзиратели… всички разбират защо. И ако независимо от твоите „усилия”, ти все още продължаваш да си продуктивен, за нищо на света не показвай, че си щастлив и весел. Това никога няма да ти простят. Но ако въпреки казаното по-горе, ти се инатиш и продължаваш да оставаш щастлива и продуктивна мравка, работи за себе си, така че не носи на своя гръб земни пчели, торни бръмбари, хлебарки, паяци, скакалци и  сови.

 

 

Източник: http://subscribe.ru/group/umnyij-otdyih-lyubimyie-pritchi-i-aforizmyi/1036220/

 

 

Страницата е създадена :