Мравунякът  

 

Отличен цитат от Томас Люис: "Мравките толкова много приличат на нас, хората, че дори е малко неловко. Те отглеждат гъби, развъждат листни въшки в качеството на дойни крави, изпращат на война армия войници, разпръскват химикали, за да изплашат и объркат врага, вземат роби в плен, експлоатират детския труд и непрекъснато си обменят информация. С една дума, правят всичко - освен, че не гледат телевизор"

 

Мравките са почти като хората. Притежават първоначален набор от качества: агресивност, интелигентност, съобразителност, бърза реакция, способност за взаимодействие с околните. В зависимост от това, всяка мравка получава своята професия.

Царицата мравка е майка – полово зряла самка. Майката е в състояние да създаде нов мравуняк. За тази цел, тя изкопава малък подземен коридор, където впоследствие подрежда яйца
та.

Мравките имат специалност - охранител. Получават я тези особи, които рано проявяват агресивност. Интелигентност те притежават, разбира се, но не толкова развита: войниците не е толкова важно да разсъждават - те са длъжни без излишно колебание бързо да защитят общите ресурси.

Друга професия – събирачи на нектар. Те се хранят с растителен сок и секретират сладникави течни капки, които се наричат ​​нектар. Между охранителите и събирачите на нектар е установено взаимно изгодно сътрудничество. Мравките събират нектар - за тях това е вкусна и питателна храна, основен източник на въглехидрати. Охранителите защитават своите зелени крави от хищници.

 Сред събирачите на нектар също има разделение на труда. Може, разбира се, сам да получиш съкровената капка сладка течност и самостоятелно да я завлечеш в мравуняка. Но това е нерационално от гледна точка на логистиката.

Затова има мравки, които  работят като пастири (или доячи): те гъделичкат листните въшки, осигурявайки висок добив на мляко. А полученият продукт се транспортира от други.

Мравките внимателно наблюдават състоянието на домовете си. Средният размер на мравуняка се състои от 4-6 милиона коридорчета  и клончета. Всеки ден, стотици мравки- строители  ги пренасят отгоре надолу в мравуняка, а от по-ниските етажи - нагоре.


Това осигурява стабилен режим на влажност, и затова куполът на мравуняка  остава сух след дъжда, не гние и не плесенясва.

Освен това мравуняка има своя собствена болница, където работят лекари, например, хирурзи. И ако някой от жителите на мравуняка нарани крайник, ръка или крак, хирурзите го ампутират (отхапват я).

Обезателно в мравченото семейство има "пазители на" нектара. Те са необходими за спешни случая в случаи на глад и работничките- мравки не са в състояние да произвеждат храна.

В някои видове е разпространено робството. Мравките нападат чужди мравуняци и крадат какавиди. Когато пораснат, затворниците работят в негова полза


Мравунякът в разрез

 

 

01.Покритие от иглички и клонки. То защитава дома от капризите на времето, ремонтира се и се обновява от мравките- работнички.

02. "Солариум" - камера, нагрява се от слънчевите лъчи. През пролетта обитателите стоят тук, за да се топлят.

03. Един от входовете. Охраняван от войници. Служи като отдушник.

04. "Гробище". Тук работниците- мравки носят мъртвите си събратя и отпадъците.

05. Камера за зимуване. Насекомите се събират тук, за да преживеят през студа  в състояние на полудрямка.

.

06."Житница". Тук мравките съхраняват зърното.

07. Царската камера, където живее майката, снася до хиляда яйца на ден. За нея се грижат работничките- мравки.

08. Камери с яйца, ларви и какавиди.

09. В това „помещение“ мравките съхраняват листните въшки.

10. "Склад месо", където фуражирите донасят гъсеници и друг улов.


Учудващо е друго: в мравченото семейството не се открива "мозъчен тръст", който да управлява съвместните усилия за постигане на желаните резултати, за поправяне на мравуняка,за  добиване на храна или за защита от врагове. Нещо повече, анатомията на една мравка - разузнавач, работничка или майката - не позволява да се постави "мозъчния център" в отделен мравуняк.

Твърде малки са физическите размери на нервната система, и твърде голям е обемът на програмите и данните, натрупани от поколения, необходими за управление на жизнените функции на мравуняка.