Мравките...

 

15 занимателни факти за мравките

На всички навярно е известно, че мравките могат да повдигат  и да пренасят обекти, много пъти по-тежки от самите тях и да комуникират ефективно в рамките на своите колонии. В действителност, тези малки същества са много по-удивителни, отколкото сме свикнали да мислим. Предлагаме ви да се запознаете с 15 невероятни факти за мравките, които най-вероятно не сте знаели.

Мравките са произлезли от предците на осите около средата на периода Креда, т.е. преди около 110 - 130 милиона години. Те са толкова стари, колкото динозаврите, но, за разлика от последните, мравките успяват да оцелеят.

Мравешкото семейство е най-многобройното на планетата - повече от 15 хиляди вида и подвида описани до момента. Всяка година се откриват нови и броят им непрекъснато расте. Никак не е изключено истинският им брой да е 20 хиляди. Само 150 от тях обитават Европа, което вероятно оправдава масовата неосведоменост на белия човек (дори на мъдър грък като Езоп) по мравешките въпроси.

Термитите често бъркат с мравки, но в действителност те спадат към разреда Isoptera, което е по-близо до хлебарките, отколкото да мравките.

Някои научни изследвания показват, че във всеки момент в света има около 10 квадрилиона мравки. Смята се, че тези насекоми съставляват около 15-20% от общата земна биомаса сухоземни животни, което надвишава процента на гръбначните.

Мравките са способни  да "заробват" особи от други видове  и ги държат в плен и да ги принуждават да извършват работа за колонията.

Ужилването от Paraponera clavata, широко известна като "мравка-куршум", се счита за най-болезненото. Жертвите на този хищнически мравка твърдят, че усещането е близо до рана от куршум, откъдето идва и второто име на вида. Болката може да продължи с неотслабваща сила, до 24 часа.

Известно е, че мравките могат да повдигат и да пренасят предмети с тегло, превишаващо 50 пъти теглото на една мравка. Последните проучвания сочат, че тази цифра може да е сто пъти по-голяма, което означава, че мравката е в състояние да вдигне един обект 5000 пъти по-тежък от нея.

Мравките имат сложни фасеточни очи, съставени от множество малки лещи. Те могат добре да забелязват внезапно движение, но не са в състояние да създадат ясен образ.

Вдигането на тежести - не е единственият спорт, в който мравките успяват. Те може да развият скорост до 20 сантиметра в секунда. Ако човек може да тича толкова бързо, то скоростта му би била 55 километра в час.

Мравките нямат уши, те се ориентират от повърхностните  вибрации, които се приемат от специални сензори на краката им.

Всяка колония от мравки има своя отличителна миризма. Ето защо, неканените гости се откриват за един миг.

Някои видове мравки водят номадски начин на живот - те живеят на едно и също място само кратко време, а след това опаковат храната си, яйцата, ларвите, вземат своята майка  и продължават напред.

Мравките могат да отглеждат гъбички и да ги пренасят не само в рамките на един вид, но и към други мравки култивиращи гъбички.

Докато ухапването от Paraponera clavata се смята за най-болезнено, ухапването от мравката-булдог Бикоглав може да има даже летален изход. За щастие, има противоотрова от него.

Мравките, може би, са единствените същества (с изключение на бозайниците), способни към взаимно обучение. Има документирани случаи, когато опитни мравки водят своите "ученици" към новооткрита храна. Последователите получават знания, чрез водещия ги наставник.

Освен обикновените начини за намиране на обратния път след търсенето на храна, като визуалната ориентация, или използването на антените, някои видове мравки дори са усвоили използването на магнитното поле на Земята за навигация.

 

Източник

Превод М. Кръстев