Плаващи гета Макоко, Нигерия ...

Гледайки тези снимки започваш да осъзнаваш, че животът ни е просто приказка, в сравнение с тези адски места ...

 

Гетата Макоко се намират на края на Атлантическия океан, в непосредствена близост с модерните сгради в Лагос, най-големият град в Нигерия и главният търговски и индустриален център. В тези гета, разтегнати по бреговата ивица в продължение на няколко километра в нестабилни дървени колиби живеят хиляди хора. Няма официални регистри и преброяване, но се смята, че там живеят около 150 000 - 250 000 души.

 

 

Колибите във водата, са построени от дървесина и се поддържат от дървени пилони, влизащи дълбока във водата. Във всяка хижа живеят по 6-10 човека, които често са им отдадени под наем. Жителите използват импровизирани канута, за  да се предвижват през каналите, за риболов и търговия.

 

В продължение на десетилетия, жителите в Макоко не са имали достъп до инфраструктурата, включително чиста питейна вода, електричество и извозване  на отпадъците, което е предизвиквало заплаха за екологична криза. Всички отпадъци и отпадъчни води се изхвърляли директно във водата. Единственият начин да получите питейна вода - да я закупите от продавачите, тъй като правителството не предоставя безплатна вода за жителите на Макоко. Правителството въобще  не ги признава. През юли 2012 г. правителството решило да вземе драстични мерки и унищожило много плаващи сгради и други незаконни структури. В резултат, протестите и СМИ принудили регионалното правителство да осигури жилища за 250 000 души и възможности за заетост на още 150 000.

 

Източник