шаблон цвете

Начало Начало    Контакти Контакти
 

Любимата закуска

 

                            / На заем от вестник „Втора младост”/

 

 попара

 

    Понякога в забързания съвременен живот можеш да се натъкнеш на нещо безкрайно ценно, което да те върне назад във времето, когато все още бяхме малки…

     Няма нищо по-уютно и приятно от летата и зимните ваканции на село при баба. Сещате се, онези моменти, в които нямате търпение майка ви да ви приготви багажа, за да ви изпратят там, където всички забрани свършват и започва безгрижието, топлите мекици и домашните питки.

     Тичахме боси по поляните, търсехме забравени съкровища на тавана, израждахме котки в сламата, ходехме километри пеша, крадяхме от джанките на съседа, прибирахме се по тъмно кални и гладни, а баба ни чакаше с вкусна пилешка чорба. На сутринта дядо все ни будеше с радиоточката и програмата на радио „Христо Ботев” и ние знаехме, че пред нас се открива поредният безгрижен ден без дата.

 

хляб 

 

 

      Някога  в повечето села имаше фурни за хляб, откъдето късно вечер или рано сутрин се разнасяше невероятен аромат на току-що изпечен хляб. ДА, никога няма да забравим този хляб. Няма да забравим и доматите от градината и домашното сирене – любимата закуска от детството. Мириса на сушени билки и липа, постлани върху вестници. Попарата от чай, сирене, масло, захар и хляб. Прясно издоеното мляко рано сутрин… А когато дойдеше зимата и всичко побелеше вън, печката на дърва отразяваше огъня от малката п дупчица на тавана, дървата пукаха и всичко изглеждаше като една приказка.

 

 печката

 

       Сигурен съм, че повечето от вас си спомнят с умиление за ваканциите при баба и дядо. Затова решихме  да ви върнем назад във времето на железните кревати с пружина, ковьорите, печката на дърва и домашния сапун…

 

                                                                       Пепи Петров.

 

 

 

Страницата е създадена :