КралствоЛесото

Площта на Лесото е 30 355 квадратни километра. Страната е обградена отвсякъде от Южноафриканската република. - обща дължина на границата е 780 км. Разположена е на платото Басуто, с преобладаваща надморска височина - 2300-3000 м. На изток и юг територията е ограничена от Драконовите планини с най-висока връх - Каткинпик ( 3650 м ). Най-забележителният географски факт за Лесото, освен, че е анклав, e че страната е единствената независима държава, която се разполага напълно на над 1000 метра надморска височина. Най-ниската точка на Лесото се намира на около 1400 метра надморска височина и над 80 % от страната са разположени на над 1800 метра. В планините на Лесото се намират изворите на над 200 реки на Юж. Африка. Главна река Оранжева река с притока Каледон.

Населението на Лесото е 2,34 милиона души като 19% градско население и 81% селско. Гъстотата на населението е 77.1 жит. на кв. км. като по планинските части е по-малка отколкото в низините и равнините. Въпреки, че мнозинството от населението - 57,6% - е между 15 и 64 години, процента на младежите е твърде голям - 37%. Годишното покачване на населението е -0,46%.Средна продължителност на живота - мъже - 60 г, жени - 65 г. Етническия състав на Лесото е: суто - 87.9 %, зулу - 11.8 % и други - 0.3 %. Официалните езици са сесуто (суто) и английски.

Лесото е изостанала аграрна страна. Намира се в пълна икономическа зависимост от ЮАР. Над 70 % от трудоспособното население са заети в селското стопанство. Само 34 % от страната са пригодни за селскостопанска обработка и само 9 % се обработват. Основни култури - царевица, сорго, пшеница, ечемик и др. Развито е и животновъдството. Отглеждат се главно овце и ангорски кози. По производството на мохер Лесото е на 4-то място в света. Промишлеността е представена от малки и средни предприятия за преработка на суровини. Има разкрити залежи на диаманти, въглища, кварц, уран. Лесото има голям хидроелектрически потенциал - пълноводни и бързи реки.Лесото е свързан с електроснабдителната мрежа на ЮАР.

 

Лесото e прекрасна страна. Въпреки факта, че  е заобиколенa от ЮАР, няма нищо общо с Южна Африка. Тук живеят много особени хора. Те са толкова особени, че след 2 часа започваш  да ги мразиш. Има един виц: "От туриста  до расиста в  Африка ги разделят две седмици престой . Грубост, мързел, корупция са изградили Африканския манталитет.

 

На прозореца на граничната охрана виси плакат. призоваващ към използването на презервативи. Проблемът е много актуален. Според последните оценки нивото на ХИВ в Лесото достига  29%


Пътищата са хубави.


На пътя почиват хора. Всички обезателно стоят с гръб към пътя. Защо ли?

 

Уличните будки са изрисувани.

Бръснарница

 

Някои места са много красиви

 

В училище

 

Училищата са бедни. Например до 6-ти клас децата дори немат маси. Някои ученици са принудени да седят на пода, защото няма столове.

 

Вместо училищни дъски - боядисан картон. Между другото, обърнете внимание на дрехите. Въпреки ужасната нищета, всички хора са красиво и добре облечени.

 

Всички деца са добре облечени

 

Децата са много контактни, при първа възможност се хвалят с оценките си в училище.

 

Към шести клас се появяват чинове, но за всички не стигат

 

Полицията е в палатки

 

Изглед от столицата

 

Жилищен квартал

 

Елитно жилище

 

Улица.

 

Единственото нещо,с което е станала  известна Лесото, е белият диамант- 603 карата, наречен «Надежда на Лесото

 

Най-хубавата улица с най-добрите барове и дискотеки


Ресторант

 Кухня.

 

Почиващи


Бар! Всички пият домашна бира.

 

Интериор на бара.

 

Най-удивително , че всички хора са облечени много хубаво.

 

Децата в гетата! Вижте колко са красиви!

 

Това е Лесото

 

Източник