шаблон цвете

Начало Начало    Контакти Контакти
 

 

     

Кулинарна изложба „Никой не е по-голям от хляба”

         

                                                    Красимира Маринова

 

 

кулинар 1

 

На 12 ноември 2019 г.  по случай  приближаващият празник – „Ден на християнското семейство” , Общинската организация при „Съюз на пенсионерите – Регион Русе” съвместно с любезното съдействие на домакините от Регионална библиотека „Любен Каравелов” Русе организираха кулинарна изложба под надслов „Никой не е по-голям от хляба!”

Пенсионерките откликнаха на това предизвикателство, „запретнаха ръкави” и  подготвиха красиви и вкусни печива. 37 души се включиха в тая инициатива  с едно и повече изделия. Сръчните ръце на жените бяха сътворили такива вкусотии и красоти, на които биха завидели и майстори готвачи! Традиционни пити, баници, тиквеници, соленки и най различни сладкарски лакомства  красиво подредени върху масите създаваха усещането за изобилие и умения и привличаха възхитените погледи на присъстващите в салона на библиотеката.

Едно необичайно изкуство – кулинарен карвинг бе разнообразието, което допълваше традиционната ни изложба. Ученици от Професионална гимназия по туризъм „Иван Павлов” в Русе бяха сътворили върху плата чудеса от плодове и зеленчуци!  Така млади и стари бяха заедно в кулинарния професионализъм.

Откриването на това събитие направиха славеите  от Вокално студио „Слънчеви ноти” към Детски център за култура и изкуство –Русе, с ръководител г-жа Наталия Константинова. Облечени в красиви носии малките изпълнители пееха народни песни и се раздаваха от сърце!

Те подражаваха на своите майки и баби и мотото за „Приемственост между поколенията” бе на лице.

Специални гости на това мероприятие бяха г-жа Росица Георгиева – н-к  РУО Русе и общински съветник към ПП на ВМРО и гости от град Улм Германия.

Водещите на събитието – Цветанка Габровска и Румяна Кунчева разказаха на присъстващите всичко  що се знае и пише за значението на хляба, за неговите разновидности, за свещеността в бита на хората.

Беше проведена викторина с въпроси  относно традициите и поверията за хляба и на всеки отговорил правилно се поднесоха като награда символични подаръчета. Всички показаха завидни познания  за хляба и обичаите свързани  с него.

Кулинарната изложба бе с конкурсен характер. За класацията се погрижи тричленно компетентно жури в състав: Г-жа Ренета Вълева – директор на Професионална гимназия по туризъм „Иван Павлов” Русе, г-жа Румяна Стоянова – зам. директор в същото училище и г-жа Кармен Щаделхофер – председател на Международната Асоциация  ДАНЕТ град Улм, Германия.

След известно обсъждане журито излъчи победителите на първите 5 места. Те бяха наградени със специална  грамота за престижно място и подарък, а всички останали с грамота за участие и символичен подарък.

Поощрени бяха и учениците от Гимназията по туризъм за чудесните карвинг плата.

На тази кулинарна изложба бяха съчетани традициите и обичаите завещани от дедите ни и модерните технологии на младото поколение. Приемствеността  между поколенията бе факт.

Гостите от Германия също взеха участие. Символично избраха по един представител от всички страни по Дунав и хванати за ръце демонстрирахме как хлябът ни свързва – основната теза за значимостта на хляба.

Вкусните и красиви изделия бяха дегустирани от присъстващите под звуците на песен за България.

Кулинарната изложба се превърна в един прекрасен празник с международно участие обединяващ всички поколения!

 

*снимки Евгени Станимиров

 

кулинар 2

 

кулинар 2

 

 

кулинар 4

 

 

 

кулинар5

 

кулинар6

 

 

кулинар7

 

кулинар 9

 

кулинар10

 

кулинар 12

 

снимки Евгени Станимиров

 

 

Страницата е създадена :