Съюз на пенсионерите 2004 За вашето здраве

Как да разчитаме показателите на кръвните изследвания

 

 

 Със сигурност всеки човек някога си е правил кръвни изследвания. Още повече, че те са задължителни по закон поне веднъж в годината и следва за това да получавате направление от своя личен лекар, припомнят от Здраве.бг.

 

 Какво обаче означават цифрите, кога има повод да смятаме, че нещо не е наред и какво следва да се направи в такъв случай.

 

Общи кръвни изследвания

 За тях най-често се взима кръв от пръста с цел определяне на някакво кръвно заболяване или възпалителен процес. Ето и значението на цифрите и буквите в листа с получените резултати:

 

RBC - с тези букви се обозначават еритроцитите (червените кръвни телца). В един милилитър кръв трябва да се съдържат от 3,8 до 5,8 милиона еритроцити. Ако те са по-малко, това е признак за анемия. В такъв случай лекарят трябва да проследи следващия показател –

 

HGB – хемоглобина, т.е. белтъка, съдържаща се в еритроцитите. Ако той е нисък (по норма е 120-160 грама на литър за жените и с около 20 г/л повече за мъжете), може да се говори за анемия в следствие на недостиг на желязо. Ниското ниво на хемоглобина възпрепятства и съсирването на кръвта и затова може да доведе до силни кръвотечения. Ако той е в повишено количество, става дума за хронична левкоза – доброкачествено заболяване на кръвта.

 

НСТ. Това са тромбоцитите, които участват в съсирването на кръвта. По норма те трябва да бъдат от 350 до 500 хиляди в 1 мл кръв. Пониженото им съдържание свидетелства за повишено кръвотечение, склонност към образуване на синини и признак за някои кръвни заболявания.

 

WBC са левкоцитите (белите кръвни телца). По норма те трябва да бъдат 3,5-10 хиляди в 1 мл. Намаляването или увеличаването на тяхното количество са признак за различни възпалителни процеси в организма, които трябва да се установят чрез допълнителни изследвания и прегледи.

 

Limph - лимфоцитите трябва да бъдат до 30% отобщото количество на левкоцитите. Превишаването на нормата може да бъде признак за туберкулоза. Значителна нарастване на лимфоцитите се наблюдава при лимфолевкоза, но окончателните изводи могат да бъдат направени само от специалист след провеждането на допълнителни изследвания.

 

ЕОЗ (еозинофили) - ако те са повече от 5%, това означава, че човекът може да страда от някаква алергия.

 

СУЕ - скоростта на утаяване на еритроцитите по норма не трябва да надвишава 17-18 мм в час. Ако еритроцитите са утаяват със скорост по-висока от 20 мм в час, това е признак за възпаление.

 

Биохимичен анализ

 Ако общите кръвни изследвания покажат някакви отклонения от нормата, се назначава биохимичен анализ. При него кръвта се взима от вената и то сутрин на гладно. Биохимията показва: как работят черният дроб, бъбреците, промените във водно-солевия обмен и баланса на микроелементите (калций, калий и т.н.)

 

Глюкоза - нейната норма е 3,50-5,80 мм на 1 литър кръв. Повишеното й ниво свидетелства за вероятност от захарен диабет или нарушения в толерантността към глюкозата. В този случай трябва да се направи консултация с ендокринолог.

 

Урея и остатъчен азот - тези вещества остават в кръвта след филтрацията на течностите през бъбреците. Нормата на уреята е 2,5-8,3 мм на литър. Превишаването на нормата свидетелства за проблеми в отделителната работа на бъбреците и нарушения във филтрацията - уреята са задържа, в резултат на това се извършва натравяне на организма, което провокира развитието на някои заболявания – например артрит в следствие на подагра.

 

Креатинин - нормата на този показател варира от 44 до 106 мм на 1 литър и свидетелства за функционирането на бъбреците. Ниските нива на креатинин провокират развитието на бъбречна недостатъчност.

 

Холестерол - той е признак за интензивността на обмяната на веществата. Неговата норма е 2,6-6,7 мм на 1 литър. Високият холестерол провокира развитието на атеросклероза.

 

Транаминазите АлАТ и АсАт отговарят за работата на черния дроб. Нормата на АлАТ е до 40 МЕ/л (международни единици на литър – U/l), а на АсАт – of 35. Високото съдържание на трансаминази е признак за хепатит.

 

Общ билирубин - по норма той не трябва да превишава 22,2 микромилилитра на 1 литър. Този показател нараства при вирусен хепатит А, В, С, D или при механична жълтеница.

 

Общ белтък - определя нивото на белтъка в кръвния серум. Неговата норма е от 62 до 83 грама на 1 литър. Ако човек се храни лошо или страда от силно изтощение, нивото на белтъка рязко намалява, т.е. налице е нарушение в усвояването му от организма.

 

 Това са само най-общите данни за информацията, която може да бъде извлечена от кръвта. Кръвните изследвания задължително трябва да бъдат разчетени от лекар, който при наличието на определени нарушения в показателите да назначи допълнителни изследвания и евентуален преглед при друг специалист.

 

 Източник: Здраве.бг

Страницата е създадена :