Книгите
Начало Начало    Контакти Контакти

Най-четените книги в света

През последния половин век са написани стотици хиляди книги , но само някои от тях са се превърнали в най-популярните в света. Ето списък на 10-те най-четени книги в света през последните 50 години. Числата показват броя на книгите, отпечатани и продадени, но не отчитат, многобройните препрочитания на една и съща книга

10. "Дневникът на Ане Франк ", Ане Франк - 27 милиона екземпляра на "Дневникът на Ане Франк " – това е британската версия на книгата , написана на базата на записките от дневника , на Ане Франк- еврейско момиче, което се е укривало в продължение на две години, заедно със семейство си по време на нацистката окупация в Холандия. Сега книгата се смята за един от ключовите текстове на ХХ век.

Дневникът на Ане Франк

9 "Мисли и забогатявай " от Наполеон Хил - 30 милиона екземпляра на " Мисли и забогатявай " е мотивационна книга, написана от американския писател Наполеон Хил. Когато "Мисли и забогатявай" се появява за пръв път през 1937 г. тя незабавно си спечелва славата на една от най-великите и вдъхновяващи книги на своето време. Творбата на Наполеон Хил става задължително четиво за всички, които се стремят към успех в живота и кариерата си. Превръща се в пътеводител за милиони хора, решили да се отърват от бедността в епоха на депресия и да постигнат просперитет за себе си, за семействата си.
Мисли и забогатявай

8 "Отнесени от вихъра" от Маргарет Мичъл (1900–1949) - 33 милиона екземпляра на "Отнесени от вихъра" - романтична драма от Маргарет Мичъл , действието на която се развива в щата Джорджия в САЩ по време на Гражданската война. Книгата разказва историята на Скарлет О'Хара , дъщеря на ирландски имигрант . Знаменитият роман печели наградата Пулицър , и по него е заснет едноимения филм , спечелил наградата " Оскар " .

Отнесени от вихъра

7 "Здрач. Сага " от Стефани Майер - 43 милиона екземпляра на "Здрач " - първата книга на изключително популярните сред младите хора, поредица от книги от американския писател Стефани Майер . Историята е за едно младо момиче, което се влюбва във вампир. Книгите от серията, по мотивите на който са направени филми са преведени на повече от 38 езика по целия свят.

Здрач

6 "Шифърът на Леонардо" (на английски: The Da Vinci Code), Дан Браун - 57 милиона екземпляра на художествения роман " Шифърът на Леонардо ", написан от американския писател Дан Браун, публикуван през 2003 г. Романът разглежда някои исторически теории за свещения Граал, отношенията между Мария Магдалина и Исус Христос и нейната роля в християнството Въз основа на романа е заснет филм с Том Ханкс в главната роля .

Шифърът на Леонардо

5 "Алхимикът " от Паулу Коелю - 65 милиона екземпляра на "Алхимикът " е публикувана през 1987 г. и се превърна в бразилски бестселър . Бързо били продадени над 65 милиона екземпляра от романа , което направило книгата една от най-продаваните в историята. " Алхимикът " е преведен на повече от 67 езика , спечелила световния рекорд на Гинес за най- продаваната книга на жив автор . Днес Паулу Коелю се превърна в един от най -четените и влиятелни писатели на нашето време.

Алхимикът

4 " Властелинът на пръстените" от Дж. Р. Р. Толкин - 103 милиона екземпляра на " Властелинът на пръстените " – роман-епопея в стил фентъзи , написана от английския писател Дж. Р. Р. Толкин . Романът започва като продължение на по-ранната му детска фантастична книги "Хобит" , но се превърна в много по-голямо произведение. По книгата е заснета трилогия , състояща се от три филма: "Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена ", " Властелинът на пръстените: Две крепости" и " Властелинът на пръстените: Завръщането на краля"

Властелинът на пръстените

3 "Хари Потър " на Джоан Роулинг - 400 милиона екземпляра на "Хари Потър " е серия от седем фентъзи романа , написани от световно известната английска писателка Джоан Катлин Роулинг (Joanne Kathleen Rowling). Книгата разказва за приключенията на магьосника Хари Потър и неговите приятели , които са възпитаници на виртуалното училище за магии и вълшебства Хогуортс . Подобно на други най-четени книги, "Хари Потър" беше екранизиран, влизайки в списъка на най-касовите филми в историята.

Хари Потър

2 "Цитатите на Мао Цзедун", Мао Цзедун - 820 милиона екземпляра на " Цитатите на Мао Цзедун ", или както често я наричат " Червената книжка " е сборник, обясняващ на китайския народ , идеологията на Китайската комунистическа партия.

Цитатите на Мао Цзедун

1 Библия - 3,9 милиона екземпляра на Библията - сборник от свещени текстове на християни и евреи , е най-широко четената книга в света . Библията е написана преди около 16 века , и представлява колекция от 66 книги.

Библия

Превод Михаил Кръстев

Източник

Страницата е създадена :