Съюз на пенсионерите 2004
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12

Една къща в "Парка на младежта"...

Когато минавате през „Парка на младежта” не може да не забележете една внушителна запустяла сграда. Лично аз, а сигурен съм и вие, съм се питал що за сграда е, кой е живял в нея, защо е изоставена, чия собственост е.

Ще ви предложим малко от архивните материали, които издирихме в Интернет и които, надяваме се, ще ви бъдат интересни.

Ето я сградата.

лятната вила на милионера Стефан Симеонов.

Това е била лятната вила на милионера Стефан Симеонов.

 

Ето как е изглеждала вилата, когато там е почивало семейството.

 

лятната вила на милионера Стефан Симеонов.

 

Семейството.Кой е Стефан Симеонов ?Стефан Владимиров Симеонов (1856-1908)  е  по-старият от двамата братя Симеонови

 

Построил през 1892 г. своето жилище по проект на архитекта от Австрия Лудвиг Мейер.

    Неговата съпруга е била братовчедка на Алеко Константинов, а самият Стефан Симеонов е бил виден търговец, фабрикант, банкер и общественик, свързан в дружески отношения още от ученическите си години във Велико Търново със Стефан Стамболов. Когато същият като министър-председател започва строежа на линията Горна Оряховица – Велико Търново Пловдив, двамата братя Стефан и Иван Симеонови финансират изцяло правителственото начинание със средства от своята частна банка, и това по-късно е причина за фалита й, тъй като следващото правителство отказва да върне заема.

Банка "Братя Симеонови". Близки до режима на премиера Стамболов през 80-те и 90-те години на ХІХ, братята Иваница и Стефан Симеонови успяват да се домогнат до голяма част от държавните банкови дела и правят своята фамилна финансова къща – Банка „Братя Симеонови” една от най-успелите банкови институции за това време. Основен деец в това отношение е Стефан Симеонов, който успява да впрегне политическите постижения на брат си (Иваница Симеонов е общински съветник и кмет на Русе, а по-късно и заместник-председател на Народното събрание, близък до Народнолибералната партия) в полза на частните си дела. Когато режимът на Стамболов е отстранен от княз Фердинанд и заменен от Народната партия на Константин Стоилов през 1894 г., Стефан Симеонов много бързо успява да се домогне до новите управници, които го правят председател на организираната от тях Българска Търговска банка. Тази институция е обвързана с огромна част от инвестиционните проекти на държавата, но именно нестабилната финансова политика на България от това време става причина за фалита на банка „Братя Симеонови” и банкрута на Българска Търговска банка в края на ХІХ и началото на ХХ век. За разлика от относително краткотрайната история на просперитет на братя Симеонови, сградата на тяхната банка и до днес е един от архитектурните шедьоври в Русе.

 

 Построена през 1895 г. по проект на Негохос Бедросян, тя се намира в началото на ул. Александровска, в непосредствена близост от Мъжката гимназия и Окръжното управление. По-късно в този район е издигната и Търговско-индустриалната камара в Русе.

Построена през 1895 г. по проект на Негохос Бедросян, тя се намира в началото на ул. Александровска.

Сградата е с трапецовидна форма по план, по протежение на днешните улици Александровска и Добри Немиров. Лицето й е разположено на късата страна, намираща се между двете улици. Зданието се състои от три пълни етажа и завършва с висок мансарден етаж, в рамките на който се издигат три кули в средата на северната, западната и южната фасади. Сградата е богато орнаментирана в характерният за централната градска част на Русе бароков стил – релефни колони, статуи на женски глави, тежки каменни балкони, покрив покрит с ламаринени пластини и декоративно интегрирани гръмоотводи.

След фалита на Банка „Братя Симеонови”, сградата на ул. Александровска 4 е приютявала Популярната каса, а по-късно и Държавната Спестовна каса.

Иваница и Стефан Симеонови – братята банкери Двамата братя от Русе са най-известните банкери у нас от годините след Освобождението, собственици на банка „Братя Симеонови“. Те са и едни от най-богатите българи през 19-ти век. Иваница се занимава с търговия и когато тя се разраства, се премества от Търново в Русе. Стефан учи в Търговската гимназия в Свищов, където се жени за богата наследница и така набира първоначалния си капитал. След Освобождението Иваница Симеонов става общински съветник, кмет на града, а впоследствие и подпредседател на Народното събрание. Този пост, както и близките им контакти със Стефан Стамболов и Константин Стоилов, изиграват ключова роля в развитието на бизнеса на двамата братя. Докато Иваница гради политическа кариера, Стефан се занимава с бизнес. С помощта на информациите на брат си, който е в течение на най-важните икономически въпроси за страната, делата им процъфтяват. Първата им доходна сделка е с плащанията по бюджета, които по това време със закон трябва да стават през БНБ, но братята успяват да заобиколят забраната. Друг финансов удар е концесията за строителството на жп-линията София – Роман. По-късно двамата братя създават Българска търговска банка, в която се влива банка „Братя Симеонови“. Институцията печели търговете за строителството на жп линии в страната, обвързана е със сключваните заеми на България. Банката фалира, когато правителството спира строежа на един от големите жп проекти под натиска на Европа.


Двамата братя,Стефан и Иван(Иваница) Симеонови са сред първите български банкери след Освобождението.Те играят важна роля в развитието на икономическия и политически живот в България в тези години.
Братята построяват едни от най красивите сгради в Русе-сградата на "Банка Братя Симеонови(по-късно ДСК),в бароков стил с релефни колони,статуи на женски глави,тежки каменни балкони,покрит покрив с медни пластини.


Къщата в която е живял Стефан,наречена днес, незнайно защо (Семизови — от тур. семиз — пълен, дебел) , Семизова къща.

 

 Симеоновата къща на Иван(днес Католическа епархия).

 

Къщата на банкера Иван Симеонов е построена през 1895г. по проект на Нигохос Бедросян. През 1937г е продадена на католическия епископ Евгени Босилков. По-късно е общежитие на Английската гимназия, след преустройството е къща за гости на община Русе. Сега там отново се помещава Никополската епископия.Братя Симеонови даряват 50 000 златни лева за построяване на "Статуята на Свободата"в Русе,по проект на италианския скулптор Арнолдо Цоки.


Още нещо:

http://spisanie.manager.bg/broi-175/menidzhmant/bratya-simeonovi-edni-ot-nay-golemite-bankeri-na-balgariya

 

М. Кръстев

Страницата е създадена :