Загадъчната "топка на Кришна" предизвикателство към всички закони на физиката

Във всяко кътче на света може да се сблъскате с тайнствени древни паметници, сгради, съоръжения или артефакти, които по някакъв начин са свързани с небесни божества, почитан от нашите предци.

Огромният скален блок е разположен на склона на хълма, в непосредствена близост до храма Ганеш-Рата (Ganesh Ratha),

Известен още като "Масленото кълбо на Кришна" – огромният гранитен камък, се издига заплашително върху наклонения терен

Този мистериозен гигантски камък наричат "Масленото кълбо на Кришна ", въпреки че оригиналното му име звучи като «Vaan Irai Kal». В превод от Тамилски език (оригиналният език на тази земя), означава "Камък на Небесно божество." Огромният скален блок се намира в Махабалипурам, Индия, на хълм, недалеч от храма Ганеш Ратха. Махабалипурам е обект на Световното наследство ЮНЕСКО. Обаче толкова интересен го прави не само размера - обръща внимание това обстоятелство,че разположението му противоречи на всички закони на физиката! "Масленото кълбо на Кришна "се превърна в популярна туристическа атракция, която се посещава от хиляди хора всяка година. И деца и възрастни са нетърпеливи да видят този мистериозен камък, който не може да се мръдне от мястото си с никакви сили и средства. Той достига около пет метра в диаметър и е опасно наклонена под ъгъл 45 градуса. Той тежи повече от 250 тона и като по чудо стои на малък наклонен хълм. В много отношения "Масленото кълбо на Кришна“ е още едно доказателство за това колко непълно е разбирането ни за историята на човечеството. Сред експертите е имало много дискусии за това как този огромен скален блок (който най-вероятно е природно образувание) се е оказал на хълма. Досега никой не е могъл да го премести от мястото му. Много хора са се опитвали да измислят начин как да се премести този камък, но нито един опит не се е увенчал с успех. Според древните митове, крал Палави Нарасимха-варман , управител на южната част на Индия в 630-668 години също се опитал да премахне камъка. Разбира се, не се получило нищо и той издал указ, съгласно който камъкът се обявявал за небесна проява, и е било забранено да се докосва. След това Нарасимха -варман бил принуден с разочарование да наблюдава, че заповедта му не се изпълнява. Все пак, въпреки всички усилия, камъкът останал да лежи на мястото си.

Другата страна на камъка

През 1908 г., Артур Лоли, бивш губернатор на Мадрас, намерил този камък за твърде опасен. Изразил загриженост, че камъкът може да се плъзне от планината по всяко време, той наредил да го преместят на друго място, с помощта на седем слона. Но камъкът така и не преместили нито на един инч, и индийското правителство се отказало да го мести, оставяйки " Масленото кълбо на Кришна " там, където се намира и сега. Защо този камък не може да бъде преместен? Това е заради неговото тегло, или може би в него има нещо вътре, което предотвратява плъзгането му надолу по склона?

Но не се притеснявайте, той няма да се претърколи. Всички опити да се премести камъка са били неуспешни Този тайнствен камък на своето съществуване повдига редица въпроси и всички от тях досега остават без отговор. Как 250-тонен камък стои на 4 опорни точки? Щом не може да се изтъркаля надолу, то по какъв начин е бил повдигнат в планината? Кой или какво е установило този камък на този склон? Защо името му е свързано с небесните божества? Бил ли е "Камъкът небесно божество" поставен на хълма от гиганти или от самите "небесни божества", които по този начин са искали да продемонстрират своята сила? Каква древна неизвестна технология е била използвана, за да се премести този камък? Може ли тя да има извънземен произход? Опитайте сами да помислите за тези въпроси. Може би вие ще бъдете в състояние да се намерите решение на загадката?