кафе джезве

Начало Начало    Контакти Контакти
 

Какво става, когато пием кафе всеки ден?

 

  Много хора по света дори не си представят да започнат деня си без чаша горещо кафе, така че този навик отдавна е част от нас. И освен, че вкусът на кафето е разкошен, то ни дава необходимия прилив на енергия сутрин, уют, топлина и комфорт да започнем бодро новия ден. За всички кафемани има още няколко причини, заради които с радост могат да пълнят своите чаши с кофеиновата напитка. И така, ето какви ефекти носи редовното пиене на кафе.

 

 Кофеинът ускорява метаболизма

* Пиенето на кафе след тренировка способства за ускоряването на метаболизма. Изследване, публикувано в списанието по Приложна физиолигия, потвърждава, че издръжливостта на спортисти след изпита чашка кафе била с 66 % по-висока за сметка на мускулния гликоген, който се изразходва по време на физически упражнения.

 

Мозъкът е устойчив на стареенето

* Изследванията показали, че употребата на 3-5 чашки кафе на ден могат да снижат риска от развитие на Алцхаймер с 65% при мъжете и  жените на средна възраст. Според други изследвания употребата на кафе снижава с 32-60 % риска от развитие на Паркинсон и невродегенеративно  разстройство.

 

Нещо повече кафето блокира аденозина в мозъка. Докато сме будни, аденозинът се натрупва в мозъка ни и ни кара да се чувстваме уморени – кафето обаче потиска действието на му и ни ободрява. Кофеинът увеличава производството на хормоните на щастието – допамин, серотин и норепинафрин.

От тук идва и обяснението, че кафето действа положително на процесите на паметта, настроението и реакциите.

 

Кафето

 

Кафето ни прави щастливи

* Новаторско изследване на учените от Харвард относно психологическото състояние показва, че възрастните мъже и жени, които са пили от две до четири чаши кафе на ден, изпитват двойно по-малко депресивни емоции.

 

А знаете ли, че в кафето се съдържат повече антиоксиданти, отколкото в плодовете и зеленчуците? Кафето съдържа полезни питателни вещества, а също и витамини В1, В2, В3, В5, както и калий и магнезий.

 

Кафето намалява риска от рак на кожата.

* В изследване,  публикувано от списанието на Националния институт по онкологични заболявания, се казва, че благодарение на голямото количество антиоксиданти и фитохимикали, дори по-възрастните хора, употребяващи  четири или повече чаши кафе на ден, намаляват с 20% риска от развитие на злокачествени меланоми.

 

Сега, когато  знаете за всички предимства на кафето, имате още една причина да му се наслаждавате всеки ден!

 

 

източник

 

Страницата е създадена :