Съюз на пенсионерите 2004
Начало Начало    Контакти Контакти
 

  

7 полезни съвета за кафето

Обичате ли вкуса и миризмата на прясно кафе, особено сутрин? Ако сте му фен като мен, този топ 7 с еко-съвети ще ви помогне да се насладите на ароматната напитка и едновременно с това да щадите околната среда.

  • Използвайте филтри за многократна употреба, вместо хартиени.

Филтрите за многократна употреба са в много разновидности и форми, от органични тъкани през неръждаема стомана до позлатени версии. Ако ви предстои покупка на кафе машина изберете такава с постоянен филтър или се уверете, че може да замените хартиените с такъв.

  • Избирайте кафето разумно.

Уверете се, че кафето ви е органично – отгледано в съответствие със стандартите и техниките за биологично земеделие без използването на изкуствени торове, пестициди или хербициди. Изберете кафе със сертификат Fair Trade. Целта на справедливата търговия е да се насърчи здравословни условия на труд и по-голям икономически стимул за производителите.

  • Използвайте собствена чаша за кафе, вместо за еднократна употреба

У дома и в офиса, уверете се, че винаги използвайте собствените си чаша кафе, вместо пластмасови или картонени чаши. Повечето автомати за кафе позволяват използването на собствена чаша.

  • Помислете за консумацията на енергия.

Някои кафе машини се изключват, след кафето е сварено, а други имат таймери, които можете да настроите, за да спестите енергия. В повечето случаи малките кафе машини ще консумират по-малко енергия, отколкото по-големите, които се нуждаят от повече мощност за мелене и приготвяне на кафето. Когато и където е възможно, обърнете се към по-малките алтернативи.

  • Опитайте се да избягвате химикали за почистване на кафе машината.

Най-малките, по-прости машини за кафе могат да се почистят с обикновен оцет. Производителите на по-сложни машини често продават свои собствени решения за почистване, често пълни с химикали. Помислете за това при покупката на кафе машина.

  • Повторно използване на утайката от кафе.

Въпреки че повечето хора пренебрегват утайката от кафе, има доста начини за повторната и употреба. Може да я използвате като тор в градината или за стайните растения. Смесена с почвата утайката е естествен репелент против мравки и охлюви. Може да я използвате за премахване на неприятна миризва в хладилника или фризера. А личният опит ми показва, че няма да намерите по-добър ексфолиант за тяло от кафената утайка.

  • Пийте по-малко кафе.

Както и с всичко, по-малкото обикновено означава повече за околната среда. Пиенето на по-малко кафе вероятно е добре и за теб, стига разбира се да можеш да устоиш на невероятния му аромат. Ако все пак това е непосилна за вас задача, използвайте другите съвети.

 

Страницата е създадена :