Жените на арабските шейхове: как изглеждат и с какво се занимават?

Свикнали сме да мислим, че източните принцеси се появяват публично увити само в було, и цялата им дейност е свързана с отглеждането на деца. Това е далеч от истината: жените. на арабските шейхове водят активен живот  и не са затворени в себе си! И още - те са фантастично красиви

Шейха Хая Бинт Хуссейн Аль-Мактум

Шейха Хая става втората съпруга на владетеля на Дубай, шейх Мохамед Ал - Мактум. Тя има кралско потекло: баща й - крал на Йордания. Тя получава отлично образование в Оксфорд, на едно от кралските тържества била представена на шейха Мохамад Ал-Мактум, а няколко месеца по-късно става негова съпруга.

Има две деца, тя не се посвещава на майчинството, а активно се ангажира с обществена работа. Един от проектите й е фонда за борба с глада в родната й Йордания. Освен това, съпругата на владетеля на Дубай често може да се види на състезания с коне, конете - нейната страст. Шейха Хая се придържа към Европейски стил на обличане, често посещава светски събития и се смята за една от най-красивите жени в Близкия изток.

Кралицата на Саудитска Арабия Фатима Кулсум Зохар

 

За кралицата е известно много малко: тя е родена в много скромно семейство, учила е в международен колеж в Дубай, след това получава юридическа професия, завършвайки кралския  университет в Ер-Рияд, Саудитска Арабия. Все още е обвито в мистерия, как бедното момиче е успяло да привлече вниманието на краля и да му стане жена, особено ако вземем предвид факта, че крал Абдула е женен повече от 30 пъти, но нито една от жените не могла да спечели благоразположението за кралска съпруга достатъчно, за да остане да живее в покоите му. Фатима го е направила. Много години за нея нищо не беше се чувало, но след това съпругата на краля внезапно отворила страница във Фейсбук на английски език.

Шейха Моза Бинт Насер Аль-Миснед

 

Втората съпруга на бившия емира на Катар Хамад Бин Халифа Ал- Тани и майка на сегашния владетел, Шейх Моза не само се занимава с благотворителна дейност, но и е активен участник в политическия живот. Шейха е специален пратеник в ЮНЕСКО, има редица национални и международни длъжности, а дори званието дама - командор на Ордена на Британската империя.

Но особено известна е шейха Моза в света на модата: майка на седем деца, шейха има перфектна фигура и страхотно чувство за стил. Отдавайки почит към традициите на своята страна, шейха се облича сдържано и скромно, но  строго в съответствие със световните тенденции.

Кралицата на Йордания Рания Ал-Абдула

Съпругата на краля на Йордания Абдула Ибн Ал-Хюсеин Ал-Хашими и майка на престолонаследника принц Хюсеин, най-големият от четирите деца на двойката, Рания се смята за най-известната кралица на източния свят. Тя е активист за борбата  за правата на жените в Близкия изток, борец за правото на жените да създават свои фирми и предприятия, независимо от мнението на бащата или съпруга. Кралицата настоява за постепенна промяна в традиционния стил на обличане: самата Рания обожава дънките и ризите в мъжки стил, редовно се появява на обществени места с открита глава и предпочита Джорджо Армани сред висшата мода. През 2008 г. Рания стана първата арабска кралица, появява се в доста откровено  за ориенталска култура облекло на корицата на Vanity Fair.

Кралицата Рания има званието полковник в Йорданската армия: рангът й е връчен лично от... съпруга й.

Амира ал-Тавил, принцеса на Саудитска Арабия

 

Амир ал-Тавил в Саудитска Арабия наричат бунтарката и разрушителката на основните традиции на обществото. Това никак не смущава принцесата: преди да се омъжи за принца, тя се е дипломирала  в университета Ню Хейвън в Съединените щати, има научна степен по бизнес администрация, получила е международна шофьорска книжка, лично управлява автомобила си (нечувана дързост в Саудитска Арабия). Освен това, няколко години след брака ... Амир се развежда!

Според версията на самата Амир, съпругът й настоявал за бързо раждане на деца, но тя не се виждала в ролята на майка. Злите езици твърдят, че Амир се оказала безплодна. След развода, принц Ал-Уалид Бин Талал никога не се е женил, той често се виждал с Амир, те остават добри приятели и работят заедно в благотворителността. Сега принцесата е на 33 години, занимава се  с широк спектър от хуманитарни проблеми в Саудитска Арабия и в целия свят.

Амир оглавява фонда, занимаващ се с поддръжката на програмата и проектите, насочени към борбата с бедността и ликвидацията на последствията от стихийни бедствия, диалогът между вероизповеданията и разширяване на правата на жените. Амира Ал- Тавил е посетила повече от 70 страни в света, мисията й също е насочена към подобряване на имиджа на саудитските жени. Принцеса Амира, заедно с принц Филип, херцога на Единбург официално е открила Центъра за ислямски изследвания принц Ал-Валид ибн Талал при Кеймбриджкия университет, където е приела  наградата от принц Филип за изключителната благотворителна дейност. Впоследствие Амир възглавила мисията за предоставяне на помощ за Сомалия, където тя и бившият й съпруг контролирали разпределението на средствата на фонда.