шаблон цвете

Начало Начало    Контакти Контакти
 

Истина ли е…

 

Нотър Дам 

 

Интересна история, свързана с премеждията на великия български архитект Кольо Фичето във Франция, разказал някога игуменът на Преображенския манастир край Велико Търново архимандрит Георги. Словата на стареца, запазени от краеведи, са достигнали днес до нас. Годината била 1866…

 

         По същото време, когато е строен мостът край Бяла, в Париж катедралата "Света Богородица" била проядена от корозия. Хората там с ужас забелязали как една от стените й се руши и започва да се огъва. Тамошните инженери не успели да предотвратят ръждата - опасността вземала застрашителни размери.

         Узнал за това и Мидхад паша, който бил възпитаник на града на Сена. И помолен от парижките си приятели, той пратил завоювалия доверието му Николай Йованович от Дряново - така се подписвал на камък Майстора.
Слиза Фичето на парижката гара, ама не вижда никой да го чака. Стои си скромно! Изтеглили се пътниците и тогава посрещачите разбрали, че това е българският строител. Завеждат го в катедралата, оглежда я той внимателно отвсякъде и открива струйката подпочвена вода - виновницата за корозията. Извежда водата навън, каптира я и даже изгражда чешмичка - водата изтичала вече извън храма.

        Французите били благодарни, харесали Майстора и му предложили да остане при тях, в Париж!

 

Но... чакал го недостроеният мост край Бяла!

А там, до парижката "Света Богородица", казват, че чешмичката още си тече.

Чешмата на Уста Колю

 

 

 

 

 

От интернет

 

 

Страницата е създадена :