Начало Начало    Контакти Контакти
 

Шокираща  Индия

 

      Няма съмнение, че Индия се смята за една от най-красивите и интересни страни в света. Тя все още остава загадка за повечето, въпреки факта, че всеки знае за нея самата, за нейните традиции, кулинария  и история. Всеки знае, че тя е страна на контрастите.
И все пак в Индия, страна  с демокрация, с мобилни телефони, развита фармацевтична индустрия и Боливуд, има много странни и необясними явления.

 

   20. Това е най-голямата демократична държава в света
Известно е, че в Индия, живеят  повече от един милиард души, тя е най-голямата демократична държава в света. Трудно е да си представим такава огромна подкрепа на правителството от страна на обществото, но обществото, от своя страна, принуждава правителството да работи усилено. Е, поне има такова впечатление! Досега, Индия е запазила кастовата система, която указва на всеки член на обществото  къде е мястото му.

 

   19. В Индия, има 6 сезона
В повечето страни, са само 4 сезона в годината. Има страни, в които дори и по-малко. Така например, в страните, разположени на екватора- целогодишно топъл сезон, и обратно  в страните от Северния полярен кръг е постоянно студено. В Индия, 6 пъти в годината според календара на индуизма, основната религия в страната: лято, сезон на мусоните, есен, зима, предпролетен сезон, пролет.

 

     18. националната валута
За съжаление, националната  валута в Индия – рупията- не се разрешава изнасянето й извън страната. Тази новина разстройва туристите, но тя елиминира спекулациите с валута. Въпреки че местните жители се опитват да изнесат валута и спекулират  със съседен Бангладеш, но  това се случва в малък мащаб. Все повече и повече индийци започват да  използват банкови карти.

 

      17. Повече от 25% от населението в Индия са  неграмотни
Индия - страна на контрастите. В страната  живеят редом богати и бедни, грамотни и хора, които не могат да четат и пишат, и тази великолепна структура като Тадж Махал е в непосредствена близост до бараките. В страната има  само 65% грамотно население. Сред жените - образованите са 45%, а сред мъжете - 75%. Въпреки относително високата грамотност, в Индия е много висока бедността.

 

 

  16. Индия се разраства
Населението продължава да расте. Говори се, че през 2028 г. Индия ще изпревари Китай.  Днес  тя  е превишила   общия брой на населението на Западна Европа.

 

   14. В Индия, повече от 1000 езици
В Индия, хората говорят 1000 различни езици и диалекти. На пътешествениците  не помага и разговорник, тъй като много местни диалекти и езици са коренно различни. Въпреки това, повечето хора знаят, хинди.

 

     13. В Индия, високо ниво на смъртта
Индия има най-висок процент на смъртност в света. Основната причина за този феномен – пътно - транспортни произшествия. Движението по пътищата в Индия, особено в градовете, е изключително интензивен, и то не може да се регулира. За безопасно маневриране между автомобили, мотоциклети, рикши, пешеходци и животни, трябва да имаш талант. Хората умират под колелата на автомобили или поради задушаване в претъпканите автобуси. Принос към  висока смъртност в проценти прави и смъртността на новородените деца и бременни жени, поради липса на квалифицирана медицинска помощ. Освен това и досега убиват  за изневяра и зестра.

 

 

 

    12. В Индия, филмовата индустрия е процъфтяваща
Когато става дума за филмите, у всички възниква  асоциация с Холивуд. Индия  произвежда годишно около 1100 филма, което е два пъти по-високо, отколкото в САЩ. Вярвате или не, но повечето  индийски филми не се произвеждат в Боливуд. Въпреки че на много хора им харесват цветни, емоционални, изразителни филми от Боливуд , това е само една малка част от цялата индийска филмова продукция.  .

 

     11. Индия бие рекорди
Страстта  на индийци да записват рекорди в различни области може да се нарече странна. Например, в Книгата на рекордите на Гинес се записва рекорд за най-голям юрган в света, плетен на една кука. В Индия е построен най-големият паун в света, изработен от метал. Зафиксиран е  рекорд за най-голямото масово изпълнение на националния химн.

     10. Град  Мумбай
Всички знаят, за проблемите, които се среща в  многомилионните мегаполиси по целия свят - това е замърсяването на въздуха от газовете на колите, което е показано визуално в присъствието на смог, и физически в затрудненото дишане. Повечето от всичко това е символ на Китай, но в Мумбай ситуацията е още по-лоша. Пребиваването  в Мумбай или Делхи един ден се равнява на  пушене до 100 цигари. Според Световната здравна организация в тези градове всяка година от рак на белите дробове и астма умират 1.5 милиона души.

 

      9. Индия има най-голям брой вегетарианци
Въпреки че повечето хора в Индия консумират вегетарианска храна в индийската кухня има много вкусни ястия от пилешко месо, козе и агнешко. Но в Индия, най-голям е броя на вегетарианците. В Индийският Златен Храм  ежедневно безплатно се раздават хиляди вегетариански ястия на бедните и бездомните. Тук непременно трябва да се опитат  панир, нан и бириани - ястия от зеленчуци и ориз.

 

     8. 53% от домовете, без течаща вода и канализационни системи.
В градската Индия, хората умират под колелата на автомобили, от замърсяването на въздуха, но също така и от липсата на хигиена, тъй като в 53% от домовете не съществува водоснабдяване и канализация.

 

     7. За зестра в Индия на всеки час убиват по едно момиче
Зестра - древна индийска традиция. Когато мъж и жена се женят(често това е избор на  техните родители) булката и семейството й дават  голяма сума пари на семейството на младоженеца. Това е особено важно   за подобряване на социалния им статус и каста. За съжаление, заради  тези пари всеки час в Индия се убива  едно момиче.

 

    6. 70% от световния пазар на подправки принадлежи на Индия

Във всички индийски ястия могат да бъдат намерени куркума, кориандър, горчица, кимион, канела, кардамон, чили. Не е изненадващо, че 70% от световните запаси от подправки са с произход от Индия. Ако искате да опитате  индийско ястие, най-добре е да отидете на посещение в някое  индийско семейство. В подготовката на ястия те прекарват няколко часа. Огромното разнообразие от подправки - това е изкуство и е трудно да се научи.

 

     5. Робството в Индия

За съжаление, съществува робство в Индия и днес. Броят на робите достига  до 14 милиона души. За дълго време, тази тема е премълчавана, и  не й е обръщано внимание. Хората в много страни, дори не са и помисляли, че в Индия има робство, което съществува поради несъвършеното законодателство и корупцията в местната власт. Повечето роби  са бедни, неграмотни жени и деца, които принуждават към тежък труд и проституция.

 

      4. В Индия, е висок процентът на бедност.

Освен роби, в Индия има  много от бедни. Голяма част от семействата с деца, живеят на улицата и събират милостиня. В Индия, средностатистическият  човек трябва да работи  по  14-16 часа, за да спечели малко пари. Средно на ден печелят до $ 1,25. Правителството се опитва да изплати доходи на бедните за  стимулиране  развитието на селските райони и мотивира бедните да се занимават със земеделие, но без резултат.

 

      3.Жените в Индия

В света съществуват редица от развитите страни, където еднакво  зачитат правата на мъжете и жените. В Индия, някои семейства умишлено убиват бебето момиче, защото то не ще бъде в състояние да продължи рода. От 100 до 500 хиляди момичета са убити всяка година в страната, само по причина  на техния пол. Тук се  практикува селективен аборт, който беше официално забранена през 1994. Тези момичета, които успяват да оцелеят често са унижавани през целия си живот от мъжкото население. Ако говорим за медицина, то по-голямо внимание и уважение  се отдава на  ваксинация и лечение,  на момчетата и мъжете.

 

       2. В Индия празнуват деня на смъртта

В съответствие с традициите на индуизма, който е много разпространен  в Индия, в деня на погребението на починалия се поминава само  от роднини. Най-често в Индия изгарят телата. На погребението не е позволено да се пие алкохол или яде месни продукти, това се отнася и за следващите 12 дни. Най-големият син в семейството лее пепелта на починалия във вода в непосредствена близост, може да е океан, море, река, езеро. Роднини и приятели на семейството пожелават на покойника  един щастлив живот след смъртта

 

      1. Млечен коктейл с марихуана

В древни времена в Индия марихуаната се  използва за различни цели. Днес, това е абсолютно правно действие, употреба на марихуана в различни видове, въпреки че има някои ограничения, които са свързани с религията и традициите. Например, тя се добавя към ястия, приготвят се с нея млечни шейкове. Тя е един от петте свещени растения, които са споменати в древните хиндуистки текстове. Марихуана се използва за лечение на различни заболявания, и по време на религиозни церемонии. Индусите вярват, че Шива също използва  марихуана.

 

 

Източник: http://klikabol.com/

 

Превод: рени 4 а

 

 

Страницата е създадена :