Разпространени митове за яйцата

 

 

 

Освен мита, че яйцата повишават нивото на холестерола, съществуват и други.

 

Преди няколко години, яйцата се считаха едва ли не за основен източник на холестерола. Мнозина се отказваха от класическата закуска - пържени яйца и омлети. Наскоро, обаче, учени от Харвард  реабилитираха яйцата, се казва в списание "Здраве". В резултат на многогодишно проучване се установи, че 1-2 яйца на ден няма да нанесат никаква вреда на повечето хора.

 

В продължение на 14 години, медиците са наблюдавали близо 120 000 души. Установено било, че тези, които са яли от 7 до 14 яйца на седмица, инфаркти и инсулти са наблюдавани не по-често, отколкото у тези, които не се яли повече от едно яйце. Заключението на лекарите било, както следва: "Яйцата повишават нивото на холестерола в кръвта, но не много, и изглежда, че вредата се компенсира от благоприятните хранителни вещества, които се съдържат в яйцата."

 

Ако разложим обикновеното кокоше яйце на компоненти, може да получите нещо подобно:

 

- Холестеролът  в яйцето е около 213 мг. Ако приемем, че за ден, не се препоръчва да се приема повече от 300 милиграма холестерол, то едно яйце покрива този лимит малко повече от две трети. Но в яйцето има  фосфолипиди, които намаляват количеството на холестерина в кръвта.

 

- Мазнините в яйцето са подредени много добре. В белтъка въобще ги няма, а в жълтъка се съдържа 5 грама мазнини. От тях на вредните наситени мазнини се падат само 1,5 грама, останалата част - полезни ненаситени мазнини.

 

- В белтъка се съдържат практически всички незаменими аминокиселини. Включително метионин, който много успешно работи в съюз с някои фосфолипиди. Белтъкът в средното по големина яйце е 10-13 г - една много прилична доза.

 

- 13 витамини - между тях А, В1, В2, В6, В12, Е, D, биотин, фолиева и никотинова киселини - и множество минерали (особено калций и желязо).

 

Накрая- в едно яйце се съдържат само 75 килокалории.

 

Заключение: яйцето - един напълно уникален природен продукт. Да се изяждат 1-2 яйца  на ден е напълно възможно. Изключение - за диабетиците.

 

В допълнение към мита, че яйцата повишават нивото на холестерола, има и други:

 

Яйцата често водят до салмонелоза?

 

Само ако те не са добре приготвени - например, не са достатъчно изпържени. Добре е да пържите яйцата и да ги варите в кипяща вода в продължение на най-малко две минути,за да стане жълтъкът мек като восък. След като жълтъкът е загубил своята течливост, салмонелата е мъртва. За да се предпазите от проблеми, преди да счупите  прясното яйце, измийте го.

Колкото по-ярък е жълтъкът, толкова по-голяма е ползата от яйцата?

 

Точно обратното. Смята се, че ако кокошката достатъчно е ходила на слънце, жълтъкът има по-наситен цвят. В действителност, ярко жълт и дори червеникав цвят жълтъците получават, ако на кокошката е давана съответна храна. За да направи това, добрата домакиня реже на домашните кокошки зелена коприва, а на носачките във птицефермите дават кантаксантин - специална хранителна добавка. Но напоследък, европейските лекари предупреждават обществеността: кантаксантина е вреден за здравето

 

 

Яйцата с кафява черупка са по-вкусни и по-полезни, отколкото с бяла?

 

Това не е така. Просто тъмни яйца носят кокошки от азиатските породи, а светли - европейските. Единствената забележима разлика – на "тъмните" яйца черупката е по-здрава.

 

Не трябва да ядете яйца на вечеря, тъй като те трудно се усвояват?

 

Не е съвсем така. Свареното яйце се усвоява по-бързо от пърженото яйце. Колкото по-дълго яйцето е подлагано на термична обработка, толкова повече време е необходимо за работа на стомаха. Но дори и с твърдо свареното яйце стомахът се справя за 3 часа. A да се вечеря по-късно от 2-3 часа преди лягане, в никакъв случай не се препоръчва

 

Източник