Съюз на пенсионерите 2004 За вашето здраве
 

Холестеролът: винаги важен и съвсем не винаги вреден

 

холестерол

 

Контролът върху количеството му в тялото не е толкова сложен.Холестеролът всъщност не е вредно, а важно за организма вещество. Проблемите възникват, когато той е в твърде голямо количество и започва да се наслагва по стените на артериите, с които намалява капацитета на кръвоносните съдове.

В средата на миналия век и по точно по време на Втората световна война учените успяха да докажат връзката между хранителните мазнини и различни заболявания. Мазната храна и яйцата по онова време са били рядкост и атеросклерозата практически изчезва. Изследванията потвърждават, че намаляването на холестерола с 1% намалява вероятността за исхемична болест на сърцето с 2-3%. Нивото на холестерол в кръвта зависи от наследствеността и от неговото съдържание в храната.

Съществуват няколко начини за контролиране на нивото му в организма:

• В храната трябва да има по-малко мазнини от животински произход. Яйчните жълтъци са богати на холестерол, поради което не трябва да се приемат повече от 3 яйца седмично. Препоръчително е и да се намали употребата на мазни колбаси. Специалистите съветват да се готви със зехтин, а почти всеки ден в храната ни трябва да присъстват орехите - минимум 3-4 ореха или 8-10 бадеми дневно.

• Борете се с наднорменото тегло е следващата препоръка. Ако излишните килограми не са за сметка на по-голяма мускулна маса, те говорят за излишно количество мазнина и холестерол.

• Използвайте здравословните начини за приготвяне на храната, които помагат да се контролира холестерола: печене, варене, готвене на пара.

• Избирайте обезмаслени видове мляко и млечни изделия. В тях съдържанието на калций и протеини не е завишено.

• Употребявайте по-малко полуфабрикати и тестени изделия. Те съдържат голямо количество наситени мазнини, които се добавят, за да подобряват вкуса на продукта.

• Яжте повече риба, отколкото месо. Рибата е богата на омега-3 мастни киселини, намаляващи нивото на холестерола. Месото трябва да присъства в менюто не повече от 2-3 пъти седмично. Предпочитайте бялото птиче месо.

• Консумирайте повече зеленчуци и бобови култури. Зеленчуците са богати на целулоза, забавяща наслагването на мазнините, а бобовите съдържат вещества, намаляващи усвояването на мазнините.

• Забравете за мазните салами, кашкавала с висок процент на масленост, сланината, тежките видове маргарин.

• Движете се повече. Разхождайте се след вечеря, преди лягане и винаги при възможност на чист въздух.

 

 

 

 

Източник: dieti.info

Страницата е създадена :