шаблон цвете

Начало Начало    Контакти Контакти
 

Бабините  хлебни  тайни

                                 

                                       Красимира Маринова

 

хл тайни 4 

         За пореден път в Детския отдел на Регионална библиотека „Л.Каравелов” дамите от пенсионерските клубове – „Калина”, „Надежда” и „Чародейка” към „СП 2004” Русе проведоха занятие с деца. Този път направиха работилница за тестени вкусотии под надслов „Бабините хлебни тайни”

         От направената презентация, децата разбраха значението на хляба за българина, от какво и как се прави и колко много видове хляб има. Стана им ясно , че месенето на хляб  и споделянето му на  масата е един свещен ритуал, в който участниците споделят  едни ценности, една участ, един дом и една съдба.

       Те научиха, че според различните празници и поводи се правят различни видове хлябове, пити, погачи и , че най-високо поставените си гости българинът посреща с хляб и сол.

 

хл тайни 5

 

      След като запознаха децата  със значението на хляба, дамите препасаха престилки и започнаха да показват опита си на младото поколение.

       На въпроса: „Кой иска да меси питка и прави баница ?” – в работилницата  се образува  гора от вдигнати ръчички  на ентусиазирани  деца, желаещи  да месят и да правят тестени изделия.

       По-големите деца се заеха с питката и баницата, а по-малките се включиха в правенето на мекички, гевречета, меденки, дребни сладки, слепени сладкиши…

      Удоволствие изпитваха малките помощници да режат тестото с формички, да украсяват перли и шарени пръчици.

 

хл тайни 8

 

 

      Всяко дете по свой начин вложи творчество, умение и сръчност. Момченцата се състезаваха за бързина, а момиченцата за красота при изработването на сладките.

      Всички бяха щастливи от приятното занимание в работилницата на вкусотиите. Под ръководството на опитните дами децата изпълняваха поставените им задачи. С голямо желание и много старание те изобретиха най-различни вкусни неща.

      За положения труд, любезните дами  ги наградиха с отрупана маса от сладки, соленки, мекички, гевречета, питка, баница и още много лакомства, които те сладко похапнаха.

     Малките помощници бяха доволни от полезното занятие и безкрайно щастливи от дегустацията.

    А жените, които вложиха  търпение, старание, труд и умение за да предадат на подрастващото поколение традициите - получиха грамоти.

Девизът „Приемственост между поколенията” беше  отново  мото на занятието!

Малки и големи бяха щастливи от направеното днес!

 

хл т 2

 

 

хл т3

 

 

 

хл 7

 

 

хл6

 

 

 

 

хл 1

 

 

 

хл т 9

 

 

снимки авторът

 

 

 

 

 

Страницата е създадена :