История на вярното куче Хачико

 

Tази история за предаността и верността на едно куче на име Хачико е докоснала  много сърца по целия свят. История, с многолетна давност, все още актуална.

През ноември 1923 г. в японския град Акита, се родило кученце от породата акита-ино. То било подарено на фермера- професор Хидесабуро Уено, работещ като преподавател по селско стопанство в университета в Токио. Уено обичал много домашни животни, особено кучета.Подаръкът бил направен в знак на благодарност за обучението. Това кученце се оказало осмо по ред на професора и затова го нарекли Хачико, което в превод от японски означава - "осмият"

Хачико живеели в любов и грижи и бил много предан на стопанина си. Той го следвал навсякъде, всеки ден изпращал професора на работа до гарата Шибуя и в три часа следобед го чакал да се върне от работа.

На двадесет и първи май 1925 година., професорът починал от инфаркт (мозъчен кръвоизлив) на лекция в университета. Лекарите не могли да му помогнат, и професорът този ден не се върнал у дома. Хачико по това време бил само на една година и половина. От този ден вярното куче всяка сутрин, отивало до гарата и търпеливо чакало господаря си, докато се стъмни. Домът на професора бил заключен, а Хачико винаги спял на входа. Роднини и приятели многократно се опитвали да подслонят кучето.

Работниците на гарата и обикновени минувачи, знаейки историята на кучето, се учудвали на постоянството на кучето. През 1932 г. била публикувана  статия в японски вестник и Хачико станал знаменитост. Към него идвали много любопитни туристи, които се интересували от тази история.

 

 

През 1934 година на Хачико  издигнали паметник приживе, като символ на безкористна дълбока преданост. Той лично присъствал на откриването. По време на Втората световна война, паметникът бил разрушен, а през август 1948 г. - възстановен отново. Днес, мястото, където се намира паметникът, се превърнало в място за среща на влюбени.

 

Девет години Хачико идвал на гарата до самата си смърт. Умрял на 10-ти март, 1935 от рак на сърцето. Намерили го мъртъв на улицата, която е недалеч от гарата. На този ден в страната бил обявен траур. На снимката граждани са се навели над тялото на кучето, изразявайки по този начин почест, лоялност и отдаденост.

 

От тялото на мъртвото куче направили чучело, което се съхранява в Националния музей на науката в Токио. Дори и днес, много посетители идват да погледнат Хачико.

 

Друга част от останките кремирали и погребали в гробището на Аояма до гроба на неговия стопанин професор Хидесабуро Уено професор Уено. Също така на Хачико е отделено място във виртуалното гробище за домашни любимци.

 

Източник http://www.interesych.ru/2014/03/blog-post_7.html

 

Превод М. Кръстев