Паметници на най-добрите приятели на човека – кучетаВ продължение на хиляди години, кучето се слави като най-добрия приятел и помощник на човека. Поети, писатели и учени, по всяко време и във всички страни са възхвалявали кучето похвалиха за неговата интелигентност и лоялност. Вижте паметници на кучета, които могат да бъдат намерени в много различни страни по света.

В един от парковете на Ню Йорк в малък град в Аляска (г. Ном) стои паметник на кучето Балто, което спасило живота на стотици хора по време на епидемия от дифтерит, която избухнала в началото на миналия век. Балто бил водачът в кучешки впряг, който изпратили за ваксина на 300 км до най-близкия град. Балто бил единственият, който се върнал от това трудно пътуване и донесъл медикаментите. След това той призовал с лай мъжете да помогнат на стопанина му и на останалата част от кучетата.


В средата на 90-те години на XX век на улиците в Толиати се появила немска овчарка, която в продължение на 7 години "носела" вахта на мястото, където, според официалната версия, в резултата на авто-катастрофа бил убит стопанинът й, а кучето оцелява. Кучето "чакало" господаря си до края на дните си, а след смъртта му жителите на града, му  издигнали паметник. А самото куче хората, нарекли Вярното куче.

 

В Орегон, САЩ, куче на име Боби в търсене на своите стопани, изминало път с дължина 3000 мили. Търсенето му отнело половин година - кучето изминало труден път, през зимата преминало през планини, пустини и равнини, преминавайки през няколко щата. За този подвиг писали вестници, публикували книги и направили филми.

 

 

В Япония кучето Хачико удостоили с паметник още преживе. То безкористно чакало на гарата своя стопанин - професор в Токийския университет, който починал в резултат на сърдечен удар по време на работа. Кучето до края на дните си, както и преди, идвало на гарата в очакване на своя господар. След смъртта му в страната бил обявен траур. След прожектирането  на едноименен филм
(
http://black-zone.ovo.bg/load/filmi/filmi_xvid/istorijata_na_khachiko_hachiko_monogatari_1987_dvdrip/5-1-0-1383), тази история станала известна в целия свят, а името Хачико  ("Hachiko") станало нарицателно.


В Сидни, има паметник на кучето Дона, то е вписано в книгата на рекордите на Гинес като най-дълго живялото куче-водач. То служило вярно на господаря си Джон Хоган.


В Шотландия, на едно от гробищата е установен паметник на скай - териера Боби. Младият космат скай териер Боби не можал да понесе смъртта на господаря си. И в продължение на 14 години, той идвал и прекарвал нощта на гроба му. Отначало го преследвали, но после разбрали и дори му поставили специална защитна яка.

 

 

Санбернара Бари изпълнявал в началото на XIX век, обикновената си усилена работа: спасявал хора в планините. Снежните преспи в Алпите винаги са вземали живота на хиляди хора. Бари спасил 40 живота. При спасяването на поредния погребан в снега, легендарният Бари бил сериозно ранен: наполеоновите войници го взели за вълк и го простреляли. Бари бил излекуван, пенсиониран, и след осем десетилетия - през 1989 г. – на Бари поставили паметник в Париж.

  Михаил Кръстев