Прости и душевни картини от Валентин Губарев

В съвременния  свят  художникът  Валентин Губарев  стои особено, не търси слава и просто прави това, което обича. Той е ценен в Европа, а  живее и работи в Минск. Неговото творчество  е изключително популярно в чужбина, но почти непознато за сънародниците му.

В средата на 90-те години в неговите  битови рисунки  се влюбили  французите и сключил договор с художника за 16 години. Картините били  излагани Швейцария, Германия, Великобритания и други страни.

 

Нощни съниша

Животът е прекрасен.


Възприемане на художника са много искрени и непосредствени. Валентин Губарев не измисля сюжетите за картините си. Защо, ако всички наоколо и толкова много вдъхновяващо. Унищожавайки всички закони на композицията и перспективата, художникът създава игра – и ти се иска да спреш около работата , да разгледаш всеки детайл, да преминеш сам по улиците на градчето ...

 

В очакване изгрева на слънцето

В червено..

В едно от своите интервюта Валентин Губарев казал, че той не е имал отрицателни герои: "Обичам всички и се отнасям към тях със състрадание. Просто хората на моите картини не са плакатни герои, те често не са много добре, те не винаги са щастливи. Например, в картината "Муден човек" мъжът танцува с жена си у дома. На масата има шампанско и шоколадови бонбони. Често ме питат защо човекът танцува по чорапи? А нима в живота не е така? Нашият човек идва на гости на дамата, на която иска да се хареса, и, разбира се, сваля обувките си, и остава по чорапи. Един мъж по чорапи веднага става не героичен, а обикновен. Можете да го вземете и да правите с него каквото искате. Мъж по чорапи – находка за жените ".

На вилата

 

 

 

 

Михаил Кръстев