Съюз на пенсионерите 2004
Начало Начало    Контакти Контакти
 

Как работи Google Street View —
панорамни снимки на улици на градовете по света

Сервизът «Изглед на улиците» от Гугъл (Google Street View) ни позволява да видим панорамния вид на улиците на  много градове на света от височина около 2.5 метра. Вие можете да извършите виртуална разходка с кръгова панорама в различни ъгълчета на планетата. Google е проявила интерес да заснеме България с детайлни снимки на всички улици в градовете и селата. Засега обаче представителите на компанията не са обявили дата за началото на снимките.

От Google са заявили, че имат ресурс да заснемат цяла България за два месеца.

Google получава панорамните снимки чрез специални камери с обзор 360 градуса, монтирани върху автомобили, велосипеди, катери и даже снегоходи. Създава се голяма 3D-снимка, представляваща фотографски точния модел на мястото на заснемане, с всички детайли, присъщи на местността.

Да разгледаме как се прави това.

Оборудване за снимки «Изглед на улиците» от Гугъл

В началото проектът започнал като в багажника на джип монтирали няколко компютъра, върху покрива закрепили камери, лазери, GPS устройство. След това Гугъл вече имал цял автомобилен парк, за да разпространи проекта върху цялата територия на САЩ и по-късно върху цялото земно кълбо.

Върху автомобилите са монтирани 15 обектива за кръгови снимки, GPS-приемници за фиксиране на положението, GPS-приемници за определяне на местоположението, лазери за определяне на разстоянието до обектите и компютри за съхранение на данните.

Но най-интересните и привлекателни обекти е невъзможно да се снимат с автомобил

За целта се използва триколесен велосипед. Той позволява да се предвижват там, където това не може да стане с автомобил: по алеите на паркове, по историческите ценности на градовете, където движението на автомобили е забранено, да се прониква на университетските територии и даже на стадиони.

.

Това не е всичко, остават други интересни места, например в планините. За целта Гугъл използват снегоходи.

Последна версия на камера на Гугъл с обзор 360 градуса, използвана при снимки за проекта
Google Street View

Създаване на панорама с кръгов обзор

За пример изходни снимки от град Лондон:

След това всички изображения се „залепват” заедно, закриващите участъци се отделят  и се създава непрекъснато кръгово изображение – панорама.

 

Това изображение изглежда изкривено, тъй като представлява проекция на сфера върху повърхността на цилиндър. След това изображението се проектира обратно върху сфера и в режим на разглеждане снимките изглеждат естествено.

Благодарение на тази технология се създаде възможност да се разглеждат улици, да се правят виртуални разходки по много градове на света и даже да се четат надписи и пътни знаци.

 

http://loveopium.ru/texnika/kak-rabotaet-google-street-view.html

Страницата е създадена :