шаблон цвете

Начало Начало    Контакти Контакти
 

Раклата  на баба разказва

 

Г о д е ж

                                Рени Колева

 

 годеж 1

 

 

    Празничните събития посветени на „Европейски ден за солидарност и приемственост между поколенията”  в община Сливо поле – Русенско продължават. Този път в село Борисово на двора - поляна при пенсионерски клуб № 1. Насядали на пейки и столове дворът бе изпълнен с хора от селото и съседни села – Ряхово, Бръшлен, Бабово и други, дошли да присъстват на специалния ритуал.

 

годеж 2

 

    И отново под патронажа на кмета Валентин Атанасов.

    Празникът бе открит от Председателката на Общинската организация на Съюз на пенсионерите 2004 – Веска Узунова.

Гости на тържеството бяха кметът г-н Валентин Атанасов, Областният председател на СП2004 –Русе, г-н Йордан Казаков, представители на Областното ръководство и  кметът на с. Борисово – г-н Иван Григоров.

 

       Г-н Атанасов поздрави всички присъстващи с добре дошли и не пропусна да отбележи, че е отворен към всички пенсионери и е готов да  помогне при всяка ситуация. Пожела успешно представяне на ритуала, а на публиката приятно гледане и добро прекарване на празника.

      Поздрав към присъстващите поднесе и г-н Казаков. Той прочете специално изпратен поздравително-благодарствен адрес от Председателката на Централния съвет на СП2004 – г-жа Валентина Николова до кмета на Община Сливо поле, за това, което прави за пенсионерите си в общината – да се чувстват те защитени и обгрижени.

 

годеж 3

 

   След тия поздравления  „Раклата на баба” отново се отвори и започна да разказва…

 

        Ритуал „Годеж”  между момче и момиче в селото.

 

   За „събитието” се бяха подготвили пенсионерите от клуб 1 и клуб 2  под вещото ръководство на председателката на общинската организация на СП 2004 – Веска Узунова.

   Годежът по старовремски обичай с всичките му ритуални  и диалектни  изпълнения от страна на две семейства започна.

 

годеж 4

 

 

Кон, впрегнат в красива шарена каруца, доведе свекър, свекърва, девери, снахи и ергенът-жених –  всички те облечени в пъстри носии с китки на главите и с калпаци.  Посрещнаха ги засмените  родители на момата в очакване да разберат за какво са дошли тия гости. Всички се настаниха на специално подготвената  богата трапеза. Дълго се представяха сватовете - и едните и другите кой е по-достоен и по-заможен, докато накрая се чу заветното: „Ами, щом като  младите се обичат, нека се вземат…”

    И даруване имаше с кенарени кърпи ръчно изтъкани, и чинно целуване на ръка, и показване чеиза на момата – едно, по едно вадени  от раклата, и поръки и заръки как да се държи новата снаха, когато иде при свекърва. И накрая - момче и момиче бяха сгодени.

    Всички  „артисти”   изпълняваха своите роли със завиден професионализъм. Това забавляваше присъстващите и предизвикваше бурни  ръкопляскания.

 

   Важната роля на пенсионерите, които знаят и помнят бе изпълнена:

 

Да се съхранят и предадат българските традиции на младото поколение, за да не загубим българщината си!

 

 годеж 5

 

годеж 6

 

годеж 7

 

годеж 8

 

годеж 9

 

годеж 10

 

 

годеж 11

 

годеж 12

 

 

 09 юни 2018г.                        Снимки от авторката

 

 

 

 

Страницата е създадена :