Любопитни факти из света

 

1. В Судан има повече пирамиди, отколкото в Египет

 

В тази държава пирамидите са повече, отколкото в която и да е друга страна. В градовете на Ал Кура, Нури, Джебел Баркал и Меро има  най-малко 223 пирамиди. Обикновено, височината им е между двадесет и тридесет метра.

2. Страни с движение в ляво

 

В этот список входит множество таких стран, как Япония, Англия и Списъкът включва страни като Япония, Англия и повечето от бившите й колонии в Австралия, Нова Зеландия, Индия и др. Съединените щати и Канада не са включени в тези страни

 

3. Страна, където конете са повече от хората

 

Монголски коне – основна порода коне на Монголия. Предполага се, че тя не се е променила от времето на Чингиз хан. Монголските номади държат повече от три милиона глави, което превишава населението (2.75 млн.). Въпреки малкия си размер, тези коне не са понита.

 

4. Лингвистично най-разделена страна

 

Папуа Нова Гвинея - страна с най-голям брой езици (повече от 750). Най-разпространени са: Моту и търговския английски.

 

5. На Аляска има пясъчни дюни

 

Пясъчните дюни в долината Кобук се намират на четиридесет километра над Северния полярен кръг, но през лятото в тези области температурата може да достигне до 38 градуса по Целзий. Височината на някои пясъчни могили може да достигне до тридесет метра. Великият Кобук, Малкият Кобук и пясъчните дюни на река Хант покриват площ от двадесет и пет квадратни мили, и са най-големите съществуващи дюни в полярните ширини.

 

6. Странни мелници в Ирландия

 

Лопатките на  всички мелници в тази странасе въртят по часовниковата стрелка, докато в другите страни - обратно на часовниковата стрелка.

 

7. Лондонският мост над езерото Хавасу

 

Лондонският мост бил транспортиран и възстановен в Лейк Хавасу Сити. Когато, през шейсетте години, той започнал да потъва в Темза, го заменили с по-модерен еквивалент. След това камъните, от които е бил построен през 1830 г., били обявени за продажба през 1967 г. Един човек на име Робърт Пакстън Маккалох купил моста на седемнадесети април 1968 година на цена 2,46 милиона долара. Всички 10 246 блока са били превозени до Аризона и отново сглобени над езерото Хавасу. Строителните разходи били в размер на  3 милиона долара . Мостът е открит през 1971 година.

 

8. Най-изолираният град в света

 

Пърт (Австралия) е най-изолираният град на планетата. Разстоянието до най-близкия град е двеста мили през непреодолима пустиня.

 

 9. Течението на Амазонка

 

Неговата сила е толкова голяма, че дори и на разстояние от около сто мили от устието на реката, можете да плувате в прясната вода.

 

10. Най-дългото пътуване с влак

 

Разстояние от Москва до Владивосток е около девет хиляди километра и ще са ви необходими седем дни, за да го преодолеете с влак.

 

11. Изсичане на горите

 

В този момент в света са останали 22 на сто от всички горски ресурси. Западна Европа е загубила 98%, Азия – 92, Океания – 78, Северна Америка - 66, и Южна Америка - 54. Около 45 процента от всички тропически гори, които са покривали площ от 1,4 милиарда хектара, са изчезнали през последните две десетилетия.

 

 

12. Най-краткият междуконтинентален търговски полет

 

Това е полетът от Гибралтар (Европа) до Танжер (Африка). Разстоянието е 55 км, а времето за прелитането му - 20 минути.

 

 13. Най широкият мост в света

 

Според книгата на рекордите на Гинес, най-широкият мост в света е Харбор-Бридж (Сидни). По него могат да преминават 16 реда автомобили- 8 на горното ниво и 8 на долнато. Ширината му е 49 метра. Освен това, той е петият най-дълъг висящ мост арков тип, както и най-високия мост, изработен от стомана (134 метра над морското равнище).


14. Най-големият дворцов комплекс в света

Забранен град бил императорският дворец на династията Мин. Той се намира в центъра на Пекин (Китай) и сега е музей. Преди повече от 500 години, това място е било дом на императорите и техните слуги, церемониален и политически център на китайското правителство. Комплексът, построен през 1420 г., се състои от 980 сгради с 8707 стаи. Площта на целия дворец е 720 хиляди квадратни метра. Той е пример за традиционната китайска архитектура и е оказал влияние на развитието й в Източна Азия.

Источник